Anlık Bildirim

ARM mimarisi süper bilgisayarlara giriyor

Artık süper bilgisayarlarda da ARM mimarisi kullanılacak. Fujitsu çok büyük yatırımlarla hayata geçirdiği ARM tabanlı A64FX işlemcisi ile rakiplerine meydan okuyor.

Mobil dünyadaki varlığını diğer platformlara da aktarmak isteyen ARM mimarisi bu yolda adım adım ilerlemeye devam ediyor. Önce sunucular ve dizüstü segmentine el atan mimari bu kez de süper bilgisayarlara giriyor.

ARM’ın gözü zirvede

Özellikle ARM’ın Cortex-A76 mimarisi ile yüksek performanslı cihazlara da hitap edecek şekilde optimize olması pek çok kapıyı da açmış durumda. Fujitsu yakın gelecekte ARM mimarisini süper bilgisayarında kullanacak.

Firma Hot Chips 30 konferansında A64FX adını verdiği yeni yüksek performanslı ARM işlemcisini tanıttı. 7nm sürecinde tasarlanan A64FX işlemcisi ARM’ın farklı ihtiyaçlara yönelik ölçeklendirilebilir vektör eklentileri ile desteklediği ARM v8-A SVE mimarisini temel alıyor.

İşlemcide 48 adet özelleştirilmiş ARM çekirdeği performans görevlerini yerine getirirken 4 adet ARM çekirdeği de kontrolcü tarzında sisteme yardımcı oluyor. Sistem 32GB HBM 2 bellek ile destekleniyor. Ayrıca 2 hat ve 10 porttan oluşan 28Gbps hızında Tofu kontrolcüsü ve 16 hatlı PCIe Gen3 kontrolcüsü de var. İşlemci bu haliyle 2.7 TFLOPS 64-bit işlem performansına ulaşırken 1TB/s bant genişliğini yakalıyor.

 

ARM mimarisi süper bilgisayarlara giriyor

Fujitsu yeni işlemcinin 60 yıllık mühendislik tecrübesinin bir ürünü olduğunu ifade ediyor. Gerçekten de ARM mimarisinde 2.7 TFLOPS gücüne ulaşabilmek bu açıdan bir ilk olacak. Fujitsu’nun hali hazırda 16. Sırada olan K Computer adlı süper bilgisayarında 88 000 adet kullandığı SPARC64 Xlfx işlemcisine göre oldukça önemli avantajlara sahip. Yapay zekâ işlemlerinde 2.5 kat daha iyi olduğu ifade ediliyor.

Fujitsu yeni işlemcisini K Computer süper bilgisayarının devam modelinde kullanacak. 2021 yılında hazır olacak süper bilgisayar yaklaşık 1000 PTFLOPS gücüne ulaşabilecek. Bu, şu andaki liste birincisi Summit modelinin bile yaklaşık 7 katı anlamına geliyor. Enerji verimliliği anlamında da beklentisi büyük olan Fujitsu ARM mimarisine çağ atlattıracak gibi görünüyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim