Anlık Bildirim

Windows 11 için TPM 2.0 neden gerekli? Nasıl satın alınır?

Windows 11 ile birlikte kullanıcılar TPM 2.0 nedir veya TPM 2.0 etkinleştirme gibi konuları merak eder oldu. TPM 2.0 ile ilgili merak edilenleri bu yazıda anlatıyoruz.

TPM 2.0 fiyatları Tam Boyutta Gör

Windows 11 ile birlikte hayatımıza giren kavramlardan birisi de TPM 2.0 modülü oldu. Windows 11 sistem gereksinimlerinin TPM 2.0 güvenlik yongasını zorunlu kılması sayısız kullanıcıyı soru işaretleri içerisinde bıraktı. Peki TPM 2.0 nedir ve nasıl satın alınır?

TPM 2.0 nedir? 

Trusted Platform Module yani güvenilir platform modülü olarak tanımlayabileceğimiz TPM yongası, bilgisayarınızdaki kritik verilerin korunmasına yardımcı oluyor. Şifreler, sertifikalar, şifre anahtarları veya onay süreçleri bu modül üzerinde şifrelenmiş bir şekilde depolanıyor ve izinsiz erişimlerden korunuyor.

TPM kavramı Trusted Computing Group tarafından geliştirildi ve 2009 yılında standart olarak kabul edildi. İlk bilgisayarlarda kullanılması ise 2006 yılında gerçekleşti. 2014 yılına kadar sistemler TPM 1.2 sürümü ile gelirken 2014 tarihinden sonra TPM 2.0 yer almaya başladı.

Microsoft yeni işletim sisteminin daha güvenli bir ortama kurulması için TPM 2.0 yongasını zorunlu kılıyor. Aslında TPM oldukça eski bilgisayarlarda da mevcut ancak TPM 2.0 çok daha eskiye gitmediği için uyumluluk sorunu ortaya çıktı.

TPM 2.0 ve TPM 1.2 farkları nedir?  

TPM 1.2 sürümünde RSA 2048, AES 256, SHA 1 gibi şifreleme algoritmaları yer alırken TPM 2.0 sürümünde ek olarak SHA-2 256, ECC P256 gibi yeni algoritmalar eklenmiş. Yine TPM 1.2 sürümü tüm uygulamalara entegre olabilecek tek bir ölçekte gelirken TPM 2.0 ise platforma göre ölçekleniyor ve kütüphanenin ilgili bölümlerini kullandırıyor. Yani TPM 2.0 daha gelişmiş güvenlik çözümleri sunuyor. TPM 1.2 ile desteklenen bazı algoritmalar hali hazırda kullanım dışı kaldığı ve yeni algoritmaların da desteği olmadığı için Windows 11 işletim sistemi TPM 2.0 sürümünde karar kıldı. 

TPM 2.0 yongasına sahip olmayan kullanıcılar Windows 11 işletim sistemini kurabilmek için farklı yollar arıyor. Microsoft bir süre önce desteklenmeyen bilgisayarlara nasıl Windows 11 kurulabileceğine dair bir yöntem göstermişti. Ne var ki TPM 1.2 ve önceki sistemlerde bu işe yaramayabiliyor ve gelecek güncellemeler için bir garantisi yok.

Windows kontrol yazılımı ile TPM 2.0 desteği olmadığını görebilirken diğer bir araçla daha kontrol yapabilirsiniz. İlk olarak Windows tuşu ve R tuşlarına basarak Çalıştır menüsüne gitmeli ve tpm.msc yazmalısınız. Açılan TPM yönetim aracından yonganın 2.0 sürümü olup olmadığını denetleyebilirsiniz. 

TPM 2.0 etkinleştirme Tam Boyutta Gör

Diğer taraftan yazılımsal TPM 2.0 etkinleşme yaparak da uyumluluk elde edenler mevcut. Anakart modelinize ait UEFI ayarlarına girdiğinizde AMD için fTPM, Intel için PTT menüsünden etkinleştirme yapabilirsiniz. Yine yazılımsal TPM etkinleştirmenin de Windows 11 uyumluluğu için garanti olmadığını belirtelim. 

TPM 2.0 nasıl satın alınır?

Bazı kullanıcılar ise imkân dahilinde anakartına TPM 2.0 modülü aramaya başladı. Bilgisayarınıza TPM 2.0 modülü almaya karar verdiyseniz takip etmeniz gereken bazı adımlar mevcut. 

İlk olarak anakartın TPM 2.0 için bir bağlantı girişi olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Cihaz kullanım kılavuzlarında bunu bulabilirsiniz. Ayrıca bağlantının 14 mü yoksa 20 mi olduğunu da kontrol etmeniz gerekiyor. TPM 2.0 modülünü yine anakartınızın markasına göre almanız daha güvenli olacaktır. 

N11, Gittigidiyor, Amazon gibi platformlarda gerek yurt içi gerek yurt dışı TPM 2.0 modülleri satılıyor ancak Windows 11 sonrasında ciddi bir yığılma yaşandı ve sonuçta stok sıkıntıları başladı. Şu sıralarda stok bulabilmek pek mümkün olmayabilir. Genelde 200TL civarında bulabildiğiniz TPM 2.0 fiyatları stok sıkıntısı nedeniyle çok daha yüksek seviyelere ulaşabilir. Bu bakımdan bir süre beklemede kalmak en iyisi. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
2 Kişi Okuyor (0 Üye, 2 Misafir) 2 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
35358 kez okundu.
20 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
windows 11, TPM 2.0 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim