Anlık Bildirim

İşte dünyanın en siyah maddesi

İngiliz bilim adamlarının geçtiğimi yıllarda tanıttığı dünyanın en siyah materyali Vantablack, artık daha da siyah bir hal aldı. Vantablack'ın yeni halini spektrometreler dahi ölçemiyor.
İngiliz bilim adamları 2014 yılında dünyanın en siyah maddesi Vantablack'ı üretmeyi başarmışlardı. O zamanki haliyle dahi ışığın %99.965'ini emebilen Vantablack, rekorunu bir kademe daha yukarı çıkararak daha da siyah oldu. Öyle ki Vantablack'ın son halinin ne kadar ışık emdiğini dünyadaki hiçbir spektrometre ölçemiyor.

Geliştirici firma Surrey NanoSystems tarafından yayımlanan videoda, araştırmacılardan birisinin Vantablack ve çevresine güçlü bir lazer ışığı tuttuğu ve ışığın Vantablack üzerine geldiğinde görünürlüğünü kaybettiği görülüyor.

Peki Vantablack tam olarak ne?

Vantablack, milyonlarca karbon nanotüp kullanılarak yapılan özel bir kaplama çeşidi. Her biri 20 nanometre ölçüsünde olan karbon nanotüpler, yaklaşık 14-50 mikron uzunluğunda yani bir saç telinin çapından 3,500 kat daha küçük. Surrey NanoSystems'ın internet sitesindeki bilgiye göre, nanotüplerin toplam 1 milyar tanesi yaklaşık 1 cm²'lik alan kaplıyor.

Işık Vantablack'ın üzerine geldiğinde nanotüplerin aralarındaki boşluklara giriyor ve daha da kurtulma şansı olmuyor. Neredeyse hiçbir yansımanın olmaması nedeniyle kusursuz bir siyah yüzey elde ettiklerini belirten Surrey NanoSystems,"Bu etkiyi daha iyi anlamak için klasik 10-20 metrelik ağaçlar yerine 3 kilometre uzunlukta ağaçların bulunduğu bir ormanda yürüdüğünüzü hayal edin. Size ne kadar az ışık ulaşacağını bu şekilde daha iyi anlayabilirsiniz." ifadelerini kullanıyor.

Nerelerde kullanılabilir?

Surrey Nanosystems kendi internet sitesinde Vantablack'ın kızılötesi kameralar, sensörler ve bilimsel araçlarda kullanılabileceğini belirtiyor. Vantablack'ın sanatsal çalışmalar için çok da uygun olmadığı belirtiliyor olsa da ünlü heykeltraş Anish Kapoor geçtiğimiz hafta Vantablack'ın bazı haklarını çalışmalarında kullanmak için satın aldı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12801 kez okundu.
22 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim, vantablack ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim