Anlık Bildirim

Japonya'dan dev uzay görevi: Mars'ın uydusuna gidiyorlar

Japonya'nın yaklaşık 420 milyon dolarlık bütçeyle hazırladığı MMX uzay aracı, Mars'ın uydusu Phobos'tan Dünya'ya örnek maddeler getirecek.

Japonya'dan dev uzay görevi: Mars'ın uydusuna gidiyorlar Tam Boyutta Gör

Japon uzay ajansı JAXA, Mars'ın ilginç uydusu Phobos'tan Dünya'ya örnek maddeler getirmek istiyor. Uzay ajansının Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, MMX (Martian Moons eXploration) isimli dev görev bugün itibarıyla resmi onayı almış durumda. MMX misyonunun 2024'te start vermesi bekleniyor.

Mars'ın uyduları ilk kez ziyaret ediliyor

JAXA, MMX görevinde Mars'ın uyduları Phobos ve Deimos'un kökenlerini araştırmak istiyor. Bu amaç doğrultusunda geliştirilecek olan uzay aracının, 2024 yılında fırlatılacağı ve 2025'te de Kızıl Gezegen'e ulaşacağı belirtilmiş. MMX burada yaklaşık üç yıl boyunca iki uydu üzerinde araştırmalar yapacak. Phobos ve Deimos'un detaylı yüzey haritalarının çıkarılacağı belirtiliyor.

MMX'in Phobos'a inişi görevin sonlarına doğru gerçekleşecek. Üç yıllık araştırmanın ardından uzay aracının Phobos'a doğru harekete geçmesi ve yüzeye iniş yapması planlanıyor. Japon araştırmacıların ifadelerine göre MMX, Phobos'un yüzeyinde yalnızca birkaç saat kalacak. Uzay aracının bu sırada yüzeyde en az 2 santimetrelik bir delik açması ve yine en az 10 gramlık örnek madde toplaması hedefleniyor.

Phobos'taki örnek toplama süreci tamamlandıktan sonra MMX Dünya'ya doğru harekete geçecek. Uzay aracının Ağustos 2028'de yola çıkması ve Eylül 2029'ta da Yeryüzü'ne ulaşması bekleniyor.

Japonya'dan dev uzay görevi: Mars'ın uydusuna gidiyorlar Tam Boyutta Gör

MMX misyonuna ayrıca Amerikan uzay ajansı NASA da destek veriyor. MMX'in yedi ana ekipmanından birisi olan MEGANE (Japonca 'gözlük' anlamına geliyor) NASA tarafından geliştirilecek. Bir nötron ve X-ışını spektrografı olan MEGANE, Phobos'un yaydığı bu ışınları inceleyerek gezegenin yapısına ve geçmişine dair çalışmalar yapacak. MEGANE'nin yaklaşık 15 milyon dolarlık bir maliyetle geliştirileceği söyleniyor.

İnsanlık Mars'tan önce Phobos'a iniş yapabilir

Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan NASA yetkilisi Jim Green,"Phobos ve Deimos'un insanlı Mars görevleri için büyük bir öneme sahip. Her iki uydu da Mars yüzeyine çok yakın konumlarda bulunuyor. Bu nedenle Kızıl Gezegen'e iniş yapmadan önce insanların bu iki uyduyu ziyaret edebileceğini düşünüyoruz." sözlerini kullandı. Phobos, Mars yüzeyinden yalnızca 6 bin kilometre yükseklikte bulunuyor. Deimos'un yüksekliği ise 20 bin kilometre seviyesinde.

Mars Moons eXploration göreviyle birlikte Kızıl Gezegen'in uydularına dair birçok sorunun cevaplanması bekleniyor. Bilim insanları uzun bir süredir Phobos ve Deimos'un Mars'ın yörüngesine yakalanmış göktaşları olduğunu düşünüyordu. Ancak uyduların kökenine dair hala birçok soru işareti bulunuyor. Bakalım MMX görevi bu sorulara cevap olabilecek mi.

Küçük boyutları ve çarpık yapılarıyla dikkat çeken Phobos ve Deimos, sırasıyla 22,2 kilometre ve 12,2 kilometrelik çaplara sahip. İki uydudan görseller:

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim