Anlık Bildirim

Jüpiter'in dev uydusu Ganymede 'yakından' görüntülendi: 21 yıl sonra bir ilk

Güneş Sistemi'nin en büyük uydusu Ganymede, 21 yıl sonra ilk kez yakından görüntülendi. Jüpiter sondası Juno'nun çektiği müthiş fotoğrafa aşağıdan göz atabilirsiniz.

Jüpiter'in dev uydusu Ganymede 'yakından' görüntülendi: 21 yıl sonra bir ilk Tam Boyutta Gör

NASA'nın Jüpiter keşif uydusu Juno, Güneş Sistemi'mizin en büyük uydusu Ganymede'in detaylı fotoğraflarını yakaladı. NASA'nın internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamalara göre, dev uydu Ganymede tam 21 yıl sonra ilk kez yakında görüntülenmiş oldu.

Juno uzay aracı 7 Haziran tarihinde Ganymede'e yakın geçiş gerçekleştirmişti. Yakın geçişin başarıyla sonlanmasının ardından bilim insanları büyük bir heyecanla Juno'nun göndereceği ilk fotoğrafları beklemeye başladı. NASA'nın bugün yayınladığı ilk iki fotoğraf ise bilim insanlarını epey ekilemeyi başarmış gibi görünüyor.

Fotoğraflarda Ganymede'in yüzeyin müthiş detaylı bir şekilde görme fırsatı yakalıyoruz. NASA burada özellikle de dev uydunun kraterlerine, yüzeyinin koyu ve parlak bölgelerine ve son olarak teknonik faylarla bağlantılı olduğu düşünülen uzun yapısal hatlara dikkat çekiyor.

Jüpiter'in dev uydusu Ganymede 'yakından' görüntülendi: 21 yıl sonra bir ilk

Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan Juno misyonu baş araştırmacısı Scott Bolton,"Bir nesildir ilk kez bir uzay aracı bu devasa uyduyua bu kadar yaklaştı. Bilimsel araştırmalarımızda sonuçlara ulaşmak için acele etmeden çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Analizlerimiz tamamlanana kadar ise şimdilik bu muhteşem gök cismine hayranlıkla bakabiliriz." ifadelerini kullandı. Bolton ayrıca Ganymede'in Güneş Sistemi'mizde Merkür gezegeninden daha büyük tek uydu olduğuna dikkat çekti.

Juno'nun bu fotoğrafları Ganymede yüzeyinden yaklaşık 1040 kilometre uzaklıkta çekmiş. NASA'nın ifadelerine göre fotoğraflarda piksel başına yaklaşık 1 kilometre gibi bir çözünürlük söz konusu. Önümüzdeki süreçte ayrıca uydunun renkli fotoğraflarının da paylaşılacağı belirtiliyor.

NASA'nın 1,13 milyar dolarlık bütçeyle geliştirdiği Juno misyonu 2011 yılında fırlatılmıştı. Uzay aracı yaklaşık beş yılın ardından 2016'da Jüpiter'in yörüngesine yerleşti. Geride bıraktığımız beş yıllık süreçte ise dev gezegeni detaylı bir şekilde inceledi. Juno şu sıralar ise Jüpiter'in uydularına yakın geçiş gerçekleştiriyor. Ganymede'in ardından Europa ve Io uydularına da yaklaşıp bu uyduların da detaylı fotoğraflarını yakalayacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim