Anlık Bildirim

Karbondioksiti yakalamak için atık plastikler kullanılacak

Geliştirilen yeni bir yöntem, atık plastiklerden türetilen nano boyutlu parçacıklarla karbondioksiti yakalamaya olanak tanıyacak. Teknik, mevcut yöntemlere göre çok daha ucuz olacak.

Karbondioksiti yakalamak için atık plastikler kullanılacak

Çevre kirliliği, gün geçtikçe daha ciddi bir problem haline geliyor. Geliştirilen yeni bir yöntem, hem plastik atıklara hem de atmosfere salınan tonlarca karbondioksite bir çözüm getiriyor. Yöntem, plastik atıkları karbondioksiti emmek için kullanılmasını içeriyor.

Atık plastiklerle karbondioksit yakalama

Rice Üniversitesi bilim insanları, atık plastiği endüstri için etkili bir karbondioksit sorbentine dönüştürmek için yeni bir teknik geliştirdiler. Ekip, plastik atıkları potasyum asetat varlığında ısıtarak karbondioksit moleküllerini yakalayan nanometre ölçekli gözeneklere sahip parçacıklar üretti.

Karbondioksiti yakalamak için atık plastikler kullanılacak

Araştırmacılar, üretilen parçacıkların oda sıcaklığında kendi ağırlıklarının %18'ine kadar karbondioksit tutabildiğini söylüyor. Malzeme, yaklaşık 75 °C'ye ısıtıldığında gözeneklerde tutulan karbondioksit serbest kalıyor ve önceki gözeneklerin yaklaşık %90'ı tekrar kullanılabiliyor.

Çalışmanın başyazarı Prof. James Tour: "Enerji santrali egzoz bacaları gibi noktasal karbondioksit emisyonları kaynakları, normalde atmosferi dolduracak muazzam miktarlarda karbondioksiti ortadan kaldırmak için bu atık plastikten türetilen malzeme ile donatılabilir. Bu, bir soruna, plastik atıklara sahip olmanın, diğer bir sorunu, karbondioksit emisyonlarını ele almanın harika bir yolu." ifadelerinde bulundu

Ekip, baca gazı akışlarından karbondioksiti yakalamak için ürettikleri malzemeyi kullanmanın maliyetinin ton başına yaklaşık 21 dolar olacağını tahmin ediyor. Bu, ton başına 80-160 dolar maliyete sahip yaygın olarak kullanılan enerji yoğun, amin bazlı prosesten çok daha ucuz.

Kaynakça https://newatlas.com/environment/plastic-waste-sorbent-capture-carbon-dioxide https://news.rice.edu/news/2022/treated-plastic-waste-good-grabbing-carbon-dioxide Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim