Anlık Bildirim

Araştırmacılar, kıyıların iklim değişikliklerinden nasıl etkileneceğini tahmin eden bir model geliştirdi

Birleşik Krallık’ta geliştirilen bir bilgisayar modeli, fırtınalar ve deniz seviyesi yükselmesinin sahilleri nasıl etkileyeceğini doğru bir şekilde tahmin edebilecek.

Küresel iklim değişikliklerinden dolayı artan deniz seviyesi ve fırtınalar dünya üzerindeki kıyılarda yaşayan topluluklara oldukça büyük bir tehdit oluşturuyor. Birleşik Krallık’taki Plymoth Üniversitesi’ndeki araştırmacılar basit bir algoritma tabanlı model geliştirdi. Geliştirilen bu model kıyıların nasıl etkileneceğini ve nasıl önlemler alınabileceğini doğru bir şekilde tahmin edebiliyor. Modele, The Forecasting Coastal Evolution (ForCE) modeli ismi verildi.

Küresel ısınmanın kıyılara etkisini öngören bir model üretildi Tam Boyutta Gör

Çığır açıcı bir gelişme

Bilim insanlarına göre ForCE modelinin kıyısal bilimlerde çığır açıcı bir gelişmeye yol açma potansiyeli olabilir. Araştırmacılar, modelin tahminlerini günler hatta aylar önceden yapabileceğini söylüyor. Buna göre; model hem kısa vadede fırtınaların sonuçlarını hem de uzun vadede deniz seviyesinin yükselmesi ile ilgili sorunları tahmin edebilecek.

 

Bilgisayar modeli, geçmişte ve günümüzdeki ölçümleri ve verileri kullanarak kıyılarda oluşabilecek kıyısal erozyon ve sel gibi sıkıntıları tahmin edebilecek. Model ayrıca, önceki modellerin aksine gelgit, dalgalanma, küresel deniz seviyesinde yükselme gibi konuların iklim değişikliğinden nasıl etkilenebileceğini dikkate alabilecek.

Küresel ısınmanın kıyılara etkisini öngören bir model üretildi Tam Boyutta Gör

Şu ana kadar yapılan testlerde model, yüzde 80 gibi bir başarı oranı sağladı. İklim değişikliğinin gezegenimiz üzerindeki etkilerinin gün geçtikçe arttığı bu dönemde ForCE modeli, insanların ve kıyıların sağlığı açısından önemli bir faktör olabileceğe benziyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim