Anlık Bildirim

Linux çekirdeği güncellemesi Ryzen işlemcilere performans artışı getirdi

Linux 5.16 çekirdeği erken sürümü ile yapılan testler Ryzen APU’larında önemli iyileştirmeler sağlıyor. Performans artışı ise grafik birimini çok fazla zorlamadığınız zaman ortaya çıkıyor. 

Linux 5.16

Geçtiğimiz haftalarda 20 yıllık Radeon ekran kartları için güncelleme yayınlayarak oyuncuları sevindiren Linux platformu şimdi de çekirdek seviyesinde bir güncelleme hazırlayarak Ryzen APU’larında önemli performans artışı getirdi. 

Ryzen kullanıcılarına Linux müjdesi

Linux 5.16 çekirdeğini henüz yayınlanmadan test etme imkânı bulan Phoronix ilginç sonuçlara ulaştı. Ryzen 7 5850U işlemcisi Tesseract oyun testlerinde Full HD çözünürlükte yüzde 26 kazanım, 2K çözünürlükte yüzde 9.2 kazanım sağlıyor. Quake motoru olan Xonotic ise düşük ayarlarda yüzde 29 kazanım elde etmiş. GLmark2 testlerinde ise Full HD çözünürlük yüzde 15 kazanım sağlamış. 

Kaynaklar bu kazanımların daha çok grafik birimini çok yormayan çözünürlüklerde elde edildiğini ifade ediyor. Yani grafikleri zorlamaya başlarsanız önceki versiyonlar gibi veya daha kötü sonuçlar alınabiliyor. Örneğin grafik ağırlıklı ParaView testlerinde kazanımlar geri veriliyor. 

Ryzen 5 5500U APU modelinde ise kazanımlar biraz daha düşük kalıyor. Phoronix bu bakımdan kazanımların nasıl elde edildiğini pek çözememiş. Tahminler AMDGPU çekirdek sürücü optimizasyonları ile Linux 5.16 iyileştirmelerinin birleşimi olduğu yönünde. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim