Anlık Bildirim

Bulunduğunuz konum telefonunuzun pil ömrünü etkiliyor: Peki ama nasıl?

Bulunduğunuz lokasyonun telefonunuzun batarya ömrünü etkilediğini biliyor muydunuz? Peki ya seyahat sıklığının pildeki etkisini? İşte telefonların pil ömrü üzerinde büyük etkisi olan o faktör:

Lokasyonunuz telefonunuzun pil ömrünü etkiliyor Tam Boyutta Gör

Ekran parlaklığı, sıcaklık, arka planda çalışan uygulama ve hizmetler gibi akıllı telefonların pil ömrünü etkileyen birçok faktör bulunmakta. Ancak çoğu akıllı telefon kullanıcısının bihaber olduğu önemli bir etmen daha var ki o da bağlantı kalitesi

Zayıf bağlantı sinyalleri bataryayı sömürüyor

Akıllı telefonlar, baz istasyonlarıyla haberleşebilmek için belirli miktarda enerji harcar. Ne var ki baz istasyonuna yakınsanız ve aldığınız bağlantı sinyali kaliteliyse telefonunuzun çok fazla enerji tüketmesi gerekmez. Bununla birlikte, telefonunuz baz istasyonuyla haberleşmekte zorlanıyor ve kötü bir sinyal alıyorsa daha fazla enerji harcar ki bu da telefonunuzun pilini hızla tüketir. 

Bu durumu amiyane tabirle şöyle açıklayabiliriz: Telefonunuz baz istasyonundan ne kadar uzaktaysa onun tarafından duyulmak için o kadar çok "bağırması" gerekir. Öyle ki baz istasyonu kelimenin tam anlamıyla telefonunuza "Seni net duyamıyorum, daha yüksek sesle bağır" diyor. Hal böyle olunca da sistem kaynakları çok daha fazla tüketiliyor. Bu da bataryanın çok daha hızlı tükenmesine ve cihazın ısınmasına sebep oluyor. Telefonların bazen durduk yere ısınmasının sebeplerinden birisi de bundan kaynaklanıyor.

Telefonunuzun üst barındaki sinyal çubuğunun 3 ya da 4 diş göstermesi sizin kaliteli bir sinyal aldığınız anlamına gelmiyor. Zira burada önemli olan, sinyal gücünü ifade eden dBm değeridir. dBm değerlerine göre sinyal kaliteleri ve bunun bataryaya etkileri ise şöyle:

  • 50–70 dbm - En iyi sinyal (Minimum pil tüketimi)
  • 70–90 dbm- Orta sinyal (Orta derecede pil tüketimi)
  • 90–120- Kötü sinyal (Yüksek pil tüketimi)

Peki telefonunuzun almış olduğu sinyal kalitesini nasıl öğrenebilirsiniz?

Android telefonlarda sinyal kalitesi nasıl öğrenilir?

Lokasyonunuz telefonunuzun pil ömrünü etkiliyor

Telefonunuzun ayarlar uygulamasına girip "Hakkında" kısmından SIM ayarları ya da SIM bilgileri kısmından görüntüleyebilirsiniz.

iOS telefonlarda sinyal kalitesi nasıl öğrenilir?

Telefonunuzun arama ekranından şunları tuşlayın: *3001#12345#* Açılan ekrandan "Servicing Cell Info" tuşuna basın. Ekranı biraz aşağı kaydırınca çıkan RSRP kımındaki sayı, size dBm değerini göstermektedir.

Seyahatler de batarya ömrünü etkiliyor 

Akıllı telefonlar baz istasyonuyla ilk bağlantı sırasında hangi frekansların kullanımda olduğu hakkında bazı bilgiler öğrenir. Bu da önemli ölçüde güç tüketimine sebep oluyor. Dolayısıyla sinyal kalitesi batarya ömrünü etkilediği gibi seyahat halinde farklı baz istasyonlarıyla haberleşmek de pile ekstra yük bindiriyor.

Lokasyonunuz telefonunuzun pil ömrünü etkiliyor Tam Boyutta Gör

Bağlantı kalitesini etkileyen faktörler

  • Baz istasyonuna yakınlık
  • Baz istasyonunun teknik yeterliliği
  • Baz istasyonundaki yük miktarı
  • Fiziksel engeller (dağlar, binalar, trenler vb.)
  • Hava koşulları
  • Mobil cihazınızın durumu
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7203 kez okundu.
46 kişi, toplam 55 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bağlantı, Teknoloji Haberleri ve Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim