Anlık Bildirim

NASA’nın Mars gezgini, arızalı Ingenuity helikopterini fotoğrafladı

NASA'nın Perseverance keşif aracı, rotor arızası nedeniyle görev dışı olan Ingenuity helikopterinin uzak bir kumul üzerinde tek başına dururken fotoğrafını çekti.
NASA, arızalı Ingenuity helikopterini fotoğrafladı Tam Boyutta Gör
NASA'nın Perseverance keşif aracına dahil olarak Mars yüzeyine 2021 yılında iniş yapan Ingenuity helikopteri, geçtiğimiz haftalarda yaşadığı rotor hasarı nedeniyle görev dışı kalmıştı. Bu olaydan yaklaşık iki hafta sonra, geçtiğimiz pazar günü NASA, Perseverance keşif aracıyla Ingenuity helikopterinin fotoğrafını çekti. Ingenuity, uzakta, kumul bir tepenin üzerinde dururken görünüyor.

Ingenuity helikopterine son bakış

NASA, arızalı Ingenuity helikopterini fotoğrafladı Tam Boyutta Gör
Ingenuity’nin 18 Ocak'taki bir uçuşu sırasında, Mars arazisinin şekilsiz ve kumlu bir parçasına iniş yaparken rotorlarında hasar meydana gelmişti. Helikopter genellikle yön bulmasına yardımcı olması için kayalar gibi peyzaj özelliklerinden yararlanıyordu ancak 72. uçuşunda bunlar olmadan uçtu ve iniş yaptı. İniş sırasında da muhtemelen rotor kanatları Mars yüzeyine temas etti ve görünürde bir kanatçık kırıldı.
NASA, arızalı Ingenuity helikopterini fotoğrafladı Tam Boyutta Gör
Ingenuity, Perseverance keşif aracıyla birlikte 18 Şubat 2021'de iniş yapmıştı. Ingenuity, Nisan 2021'de Mars semalarına çıktığında, başka bir gezegende motorlu bir hava aracının ilk uçuşunu gerçekleştirerek tarihe geçti. Ingenuity-Perseverance ikilisi o zamandan beri Jezero Krateri olarak bilinen bir bölgeyi araştırıyor ve Kızıl Gezegen'de milyarlarca yıl önce yaşam barındırmış olabilecek antik su kütlelerinin izlerini keşfediyor. Ingenuity, Perseverance için bir gözcü görevi görerek gezginin keşfedeceği ilgi çekici alanların belirlenmesini sağladı.

NASA, bir gün Satürn'ün en büyük uydusu Titan'ı keşfetmek üzere nükleer enerjiyle çalışan Dragonfly adında başka bir insansız hava aracı daha geliştiriyor. Ajans Dragonfly'ın en erken 2028'de fırlatılmasını bekliyor. Ayrıca Mars için de daha gelişmiş helikopterler geliştiriliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim