Anlık Bildirim

NASA, DART aracını uzaya fırlattı: Dünyayı kurtaracak olan görev

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 11 milyon kilometre uzaklıktaki bir gök taşına çarpacak olan DART aracını uzaya fırlattı ve gezegen savunma sistemlerine yönelik ilk adımı attı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), olası asteroit tehlikelerinden dünyayı koruyacak olan DART projesini resmi olarak başlattı ve test aracını uzaya gönderdi.

DART aracı Eylül 2022'de Dimorphos isimli asteroide çarpacak Tam Boyutta Gör

Salı günü başlatılan görevde DART (Double Asteroid Redirection Test) aracı, SpaceX’in Falcon 9 roketi ile Kaliforniya’da bulunan Vandenberg Uzay Üssü’nden başarıyla uzayın derinliklerine fırlatıldı. Yetkililer aracın, bir gök taşına çarpacağını ifade etti ve gelecekte yaşanabilecek olan asteroit felaketlerine karşı kullanılacak olan teknolojiyi test edeceğini belirtti.

Eylül 2022’de çarpacak

NASA’ya göre bilim kurgu filmlerini aratmayan görev kapsamında DART aracı, Eylül 2022’de 11 milyon kilometre uzaklıktaki Dimorphos isimli bir gök taşına saatte 24.000 kilometre hızla çarpacak ve bu asteroidin yörüngesini değiştirmeye çalışacak.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda, bir futbol sahası büyüklüğünde olan bu asteroidin Didymos isimli daha büyük bir gök taşının yörüngesinde bulunduğu, dünya için herhangi bir tehdit oluşturmadığı ifade edildi. Ayrıca bu gök taşının dünyaya oldukça yakın olduğu için seçildiği, bu yüzden de daha kolay gözlemlenebileceği açıklamalar arasında yer aldı.

NASA’da bulunan bilim insanlarına göre 330 milyon dolara mâl olan DART aracı başarılı olursa, gezegen savunma teknolojilerinde çok önemli bir adım atılmış olacak ve olası asteroit felaketlerine karşı gezegenimizi kurtarma ihtimalimiz artacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim