Anlık Bildirim

NASA, Mars'taki devasa bir toz hortumunun videosunu yayınladı

NASA, 30 Ağustos'ta Perseverance keşif aracının Kızıl Gezegen'in atmosferindeki devasa bir toz hortumunu videoya çekmeyi başardığını bildirdi.                   

NASA, Mars'taki devasa bir toz hortumunun videosunu yayınladı Tam Boyutta Gör

NASA'nın Perseverance keşif aracı Mars'ta eski yaşamın izlerini ararken yüksek bir toz hortumu tespit etti. Yaklaşık 4 kilometrelik bir mesafeden çekim yapıldığı için girdabın sadece alt kısmı kaydedildi.

Mars'ın hava koşullarının incelenmesi için yararlı

Bu tür hortumlar Mars'ta oldukça sık meydana geliyor. Ancak bu seferki özellikle büyüktü: İki kilometre yüksekliğe ve 61 metre çapa ulaşmıştı (büyüklüğü gölge oluşumuna göre belirlenmiş. Ve saatte 19 kilometre hızla hareket ediyordu. NASA tarafından yayınlanan video, toz girdabının 20 kat hızlandırılmış hareketini gösteriyor. Bu tür olayların incelenmesi Mars'taki hava koşullarının modellenmesi için oldukça yararlı. Bilim insanları bu olayların, gezegenin yüzeyindeki toz dağılımında önemli bir rol oynadığını düşünüyorlar.

Perseverance keşif aracı şu anda Jezero kraterini araştırıyor. Yaklaşık 3 milyar yıl önce burası göle dönüşen bir nehir ağzının bulunduğu yerdi. Şimdi ise tamamen ıssız bir dünya - buradaki kuraklık Dünya'daki Sahra'dan 1.000 kat daha kötü. Ancak bilim insanları, bu koşullarda bile eski yaşamın kanıtlarının hayatta kalmış olabileceğine inanıyorlar.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim