Anlık Bildirim

Otomotivde üretimi aksatacak bir kriz daha: Magnezyum sıkıntısı

Magnezyum üretiminde yüzde 85 ile neredeyse tekel olan Çin'deki enerji krizi magnezyum üretimini de etkiledi. Avrupa'da magnezyum stokları tükenmek üzere. Otomotiv üretimi durabilir.

Otomotivde üretimi aksatacak bir kriz daha: Magnezyum sıkıntısı Tam Boyutta Gör

Pandeminin patlak vermesinden bu yana küresel otomotiv sektöründe sıkıntılar bitmek bilmiyor. Yarı iletken tedariğindeki sorun devam ederken şimdi de magnezyum sıkıntısı başlıyor. Uzmanlara göre kriz oldukça yakın.

Çin'deki magnezyum krizi otomotiv sektörünü tehdit ediyor

Çin, dünyanın magnezyum üretiminin yaklaşık yüzde 85'inden sorumlu, yani bu konuda tekel sayılır diyebiliriz. Ülkedeki enerji krizi, pek çok alan gibi magnezyum üretimini de sekteye uğratmış durumda. Yaklaşık bir ay önce yerel yönetim, 50 magnezyum izabe tesisinden 35 tanesinin yıl sonuna kadar kapatılmasını emretti. Böylelikle otomotiv dünyasının magnezyum tedariği büyük risk altına girdi.

Fiyatı yıl başından neredeyse ikiye katlanan magnezyum, alüminyum alaşım üretimi için gerekli bir hammadde. Alüminyum alaşım da şanzımanlardan direksiyon millerine, koltuk çerçevelerine ve yakıt deposu kapaklarına kadar otomotiv üretiminin pek çok alanında kullanılıyor.

Barclays analisti Amos Fletcher'a göre alüminyum levha üretiminde magnezyumun yerini hiçbirşey tutamaz. Üstelik magnezyum talebinin yüzde 35'ini otomotiv için üretilen levhalar oluşturuyor. Dolayısıyla magnezyum tedariğinin durması demek, tüm otomotiv endüstrisinin de potansiyel olarak durmaya zorlanması anlamına geliyor.

"Peki bu üreticiler hiç stok yapmadı mı?" sorusu aklınıza gelebilir. Bunun da cevabını veren uzmanlar, magnezyumun üç ay içinde oksitlenmeye başladığından stoklanması zor bir ürün olduğunun altını çiziyor. Dolayısıyla magnezyum talebinin yüzde 95'ini Çin'den tedarik eden Avrupa'da, durum böyle giderse stoklar kasım sonunda tükenebilir.

Yarı iletken tedariğindeki sıkıntıların küresel otomotiv sektöründe 210 milyar dolar gelir kaybına neden olacağı belirtiliyordu. Bu tahmin güncellenerek 250 milyar dolara yükseltildi. Zaten araç bulunurluğunda ciddi sıkıntılar mevcut. İşin içine bir de magnezyum krizi eklenirse durum içinden çıkılamaz bir hal alacak gibi görünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9922 kez okundu.
37 kişi, toplam 37 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
magnezyum krizi, üretim ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim