Anlık Bildirim

Paris İklim Anlaşması komisyonda kabul edildi

Türkiye, 2016 yılında imzaladığı Paris İklim Anlaşması'nı sonunda kabul etti. Paris İklim Anlaşması, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Paris iklim anlaşması nedir?

Paris İklim Anlaşması komisyonda kabul edildi Tam Boyutta Gör

Türkiye’nin yıllar önce katıldığı fakat bir türlü yasalaşmayan Paris İklim Anlaşması, TBMM’de kabul edildi. 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayan TBMM’de Paris İklim Anlaşması'na ilişkin kanun teklifi TBMM Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edildi.

Paris İklim Anlaşmasını 197 ülke imzalamış ancak bu ülkelerden 6'sı onaylamamıştı. Onaylamayan 6 ülke arasında Türkiye’nin yanı sıra Libya, Irak, İran, Yemen ve Eritre yer alıyordu. Türkiye, kanun teklifini kabul ederek anlaşmayı onaylamaya başladı. Paris İklim Anlaşması'nı kabul eden ülke sayısı 192'ye yükseldi.

Paris İklim Anlaşması nedir?

Dünya’nın ortalama sıcaklığı her geçen gün artmaya ve iklim krizi büyümeye devam ediyor. Paris İklim Anlaşması, iklim krizinin önüne geçmek amacıyla 197 ülkenin ortak hareket etmeyi onayladığı uluslararası bir anlaşmadır. İklim krizinin önüne geçmek için küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmak, mümkünse 1,5 derecenin altında tutulması hedefleniyor.

Küresel ortalama yüzey sıcaklığında 2 derecenin üzerinde ısınma olması durumunda dünya genelinde sel riski yüzde 170 artacak. Aşırı sıcak hava dalgaları dünya nüfusunun yüzde 28’ini etkileyecek. Aşırı şiddetli kuraklığa maruz kalan insan sayısı 410 milyonu aşacak. Tarımda ürün verimliliği düşecek.

Türkiye, en çok emisyon üreten 20 ülkeden birisi arasında ancak Paris İklim Anlaşması kapsamında herhangi bir emisyon azaltma sözü vermedi. Ayrıca gelişmiş ülkeler listesinden çıkarılmayı talep etti. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelere finansal yardım için fon sağlıyor. Türkiye, listede değişiklik yapılması için Paris İklim Anlaşması’nı onaylamamıştı. TBMM Dışişleri Komisyonu'nda yapılan açıklamada Türkiye'nin Paris İklim Anlaması'nı “gelişmekte olan ülke” olarak yürüteceği açıklandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim