Anlık Bildirim

Parkinson hastalığının tedavisinde yeni gelişme

Parkinson hastalığının takibini yapmak için İngiltere'de yeni bir cihaz geliştirilmeye çalışılıyor. Şimdiden bir takım denemeleri gerçekleştirilen cihaz umut vadediyor.

Parkinson hastalığının tedavisinde yeni gelişme

Rory Cellan-Jones'a 2019 yılında ilk olarak Parkinson hastalığı teşhisi konuldu. Dünyada 10 milyon kadar insanı etkileyen ve hızla büyüyen bir nörolojik sorun olan bu hastalığın bir tedavisi yok. Semptomları tedavi etmek için ilaçlar var ancak kesin bir çözümden çok uzak bunlar. Yalnızca belirtileri gidermek üzerine yani. 

Jones ilaçların işe yarayıp yaramadığını bile bilmediğini söylüyor. Ayağını sallamasını veya sürüklemesini ortadan kaldıracak eksik dopamin için doğru dozda ilaç uygulamak ancak deneme yanılma ile mümkün. Daha sonra Jones'a St. Mary's Paddington Hastanesi'nden Dr. Yen Tai ona yeni bir ilaç yazdıktan sonra, Parkinson tedavisine karşı teknolojinin nasıl kullanılabilir olduğundan bahsediyor. 

Dr. Yen Tai ile Imperial College'dan mühendisler Parkinson hastalığının takibi için sensörlü bir cihaz geliştiriyorlar. Jones burada neredeyse bir deneme yanılma uygulayıcı olarak işlev görüyor. Her sabah kalkıp cihazı koluna takarak verilerinin cihaza kaydedilmesini sağlıyor. Bu giyilebilir cihaz neredeyse bir kalem büyüklüğünde. Bir sensör yardımıyla ve yapay zeka (AI) teknolojisiyle hastanın hareketlerini, semptomlarını takip ediyor. Hastalar gün içinde çeşitli egzersizlere sokularak reaksiyon vermeleri ölçülüyor. Araştırmacılar bu veriler sayesinde kişiye özel tedavi uygulanabileceğini söylüyor. Şimdilik ticari üretimine geçilmekten çok uzak olan bu ticari sensörler, gelecekte hastalıkla baş etmek adına güzel sonuçlar verebilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim