Anlık Bildirim

Yapay zekâ destekli robot plastik atık krizinin çözülmesine yardım edebilir

Araştırmacılar, farklı türlerdeki geri dönüştürülebilir atıkları tanıyabilen bir robot geliştirdi. Bu robot geri dönüşüm endüstrisi için önemli bir dönüm noktası olabilir.

Sydney Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar farklı türde geri dönüştürülebilir atıkları tanıyabilen, sıralayabilen ve ayırabilen bir geri dönüşüm robotu geliştiriyorlar. Bu robotun plastik atıkların geri dönüşümünü önemli bir ölçüde arttırarak atık krizinin çözümünde yardımcı olabileceği ifade ediliyor.

Son yıllarda plastik atık geri dönüşümünde iyi yönde gelişmeler olsa da dünyadaki çöp sorunu gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Yumuşak plastik atıklar da bu sorunun oluşmasına büyük ölçüde katkı sağlıyor.

Plastik atıklar yeni geliştirilen robotla geri dönüştürülebilir Tam Boyutta Gör

Geri dönüşüm makinelerinde arızalara ve diğer geri dönüştürülebilir malzemelere zararlara yol açtığı için plastik atıkların yeterli sayıda geri dönüşüm yöntemi bulunmuyor. Bu nedenle de plastiklerin geri dönüşümü genellikle güvenli olmayan manuel yöntemlere dayanıyor.

Plastiklerin “saflığını” koruyacak

Sydney Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar bu soruna bir çözüm bulmak için yapay zekâ destekli bir geri dönüşüm robotu geliştiriyorlar. Araştırmacılar, robotun sisteminin farklı geri dönüşüm atıklarını tanımlayıp ayrıştırabileceğini ve geri dönüştürülebilmesi için plastiklerin “saflığını” koruyacağını ifade etti.

Plastik atıklar yeni geliştirilen robotla geri dönüştürülebilir Tam Boyutta Gör

Profesör Branka Vucetic, Avusturalya’da 2018 ve 2019’da üretilen 2.5 milyon plastiğin sadece yüzde 9’unun geri dönüşüme gittiğini ve bu sorunun artık çok büyüdüğünü bu yüzdeleri yükseltmek için de bu robotu tasarladıklarını belirtti. Yapılan bir diğer açıklamada da robotun çöp torbalarını tanımlayarak yumuşak plastikleri diğer malzemelerden ayırabileceği ifade edildi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim