Anlık Bildirim

Satılan yeni otomobillerin yüzde 10,8'i kiralama sektörüne gitti

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), 2021'in ilk yarısına ilişkin bir rapor paylaştı. Buna göre operasyonel araç kiralama sektörü bu dönemde 8,7 milyar TL'lik yeni araç yatırımı yaptı.

Satılan yeni otomobillerin yüzde 10,8'i kiralama sektörüne gitti Tam Boyutta Gör

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), 2021'in ilk yarısına ilişkin sektör verilerini paylaştı. Buna göre sektörün toplam araç sayısı 2020 yılı sonuna göre yüzde 7,1 azaldı ve 244 bin adede geriledi.

Verilere göre operasyonel araç kiralama sektörü 2021'in ilk yarısında 8,7 milyar TL'lik yeni araç yatırımı yaptı. Böylelikle Türkiye'de satılan yeni otomobillerin yüzde 10,8'i olan 33 bin 400 adet aracı filosuna kattı. Yılın ilk yarısı itibariyle sektörün aktif büyüklüğü 46 milyar TL olarak gerçekleşti.

En çok tercih edilen Renault

Rapora göre Renault, yüzde 23,3 pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü. Renault’u yüzde 14,5’le Fiat, yüzde 11,0’le Volkswagen ve yüzde 10,9’la Ford takip etti. Bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 50,9’u kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 26 ve üst-orta sınıf araçlar yüzde 18,5 pay aldı.

2018 sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki payı yüzde 2,9 olan hafif ticari araçların payı ise 2021 yılının ilk yarısında yüzde 4,6’ya yükseldi. Diğer yandan, sektörün araç parkının büyük bölümünü yüzde 76,5 ile dizel yakıtlı araçlar oluşturmayı sürdürürken, benzinli araçların payı yüzde 18,1’e çıktı. Hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 3,6’dan yüzde 5,4’e çıktı.

Gövde tipine göre değerlendirildiğinde kiralamada sedanların birinciliği devam etti. Sedan gövde tipine sahip araçlar yüzde 64,3’le birinci sırada yer alırken, hatchback gövde tipine sahip araçlar yüzde 19,1 ile ikinci sırada geldi. SUV araçlar ise yüzde 6,7 ile üçüncü sırada yer aldı. Rapora göre, sektörün toplam araç parkındaki araçların yüzde 70’ini otomatik vitese sahip araçlar oluştururken, manuel vitesli araçların payı yüzde 30 olarak gerçekleşti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim