Anlık Bildirim

Tarım, tahmin ettiğimizden çok daha fazla arıyı öldürüyor

Nature dergisinde 5 Ağustos Perşembe günü yayınlanan yeni bir araştırmada, bazı tarımsal kimyasal karışımlara maruz kalmanın arı ölümlerini önemli derecede artırdığı ifade edildi.

Arılar dünyamız için oldukça önemli canlılardır. Dünya çapındaki böcek popülasyonlarındaki düşüşler de gıda güvenliği ve doğal ekosistemler için korkunç sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Son 20 yılda yayınlanan düzinelerce çalışmanın çarşamba günü yayınlanan yeni bir meta-analizi, zirai (tarımsal) kimyasalların, parazitlerin ve yetersiz beslenmenin arılar üzerindeki etkilerini inceledi. Araştırmacılar, bu stresörlerin arılar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve ölüm olasılığını önemli ölçüde artırdığını gözlemledi.

Tarım, tahmin ettiğimizden çok daha fazla arı öldürüyor Tam Boyutta Gör

Nature’da yayınlanan çalışmada, pestisit etkileşiminin “sinerjistik” olduğunu keşfetti; yani kimyasalların birleştiğinde oluşan etkiler bireysel etkilerden çok daha büyük.

Texas Üniversitesi’nden Harry Siviter araştırma ile ilgili şunları söyledi: “Birden fazla zirai kimyasal madde arasındaki etkileşimler arı ölümlerini ciddi derecede artırıyor.”

Böceklerin üçte biri 2100’e kadar yok olabilir

Ayrıca araştırmada, “Buna dikkat etmemek ve arıları birden fazla antropojenik stres etkenine maruz bırakmaya devam etmek;  insan ve doğa ekosistemine zarar verecek, tozlaşmayı engelleyecek ve arıların ölüm hızını artıracak” ifadeleri kullanıldı. Bunlara ek olarak çalışmada, endüstriyel olarak kullanılmanın, arıların parazitlere ve hastalıklara maruz kalma olasılığını artırdığı da belirtildi.

Tarım, tahmin ettiğimizden çok daha fazla arı öldürüyor Tam Boyutta Gör

2019 yılında bilim insanları, dünya çapındaki tüm böcek türlerinin neredeyse yarısının düşüşte olduğunu ve üçte birinin 2100 yılına kadar tamamen ortadan kalkabileceğini açıkladı.

Tozlaşmada etkili hayvanların yok olmasında ana sebepler olarak habitat kaybı ve pestisit kullanımı gösteriliyor ve uzmanlara göre önlemlerin alınması gerekiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim