Anlık Bildirim

Kafein, arıların çiçekleri bulmasına yardımcı olabilir

Hepimizin bir şeylere odaklanması gerektiğinde kafeine ihtiyacı olabiliyor. Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre de kafein, arıların belli çiçekleri bulmasına yardımcı olabilir.

Current Biology isimli akademik dergide 28 Temmuz’da yayınlanan bir araştırma, bombus arılarını kafeinle beslemenin, arılara belirli çiçeklerin kokularını hatırlamalarında yardımcı olabileceğini gösterdi.

Kafein, arıların çiçekleri bulmasına yardımcı olabilir Tam Boyutta Gör

Önceki çalışmalar arıların kafeini sevdiklerini ve kafeinli çiçekleri daha sık ziyaret ettiğini gösterse de bu yeni araştırma, kafeinin arılara yuva dışındaki belirli çiçekleri bulmasına yardımcı olduğunu gösteren ilk çalışma olarak kayıtlara geçti.  

Greenwich Üniversitesi Doğal Kaynaklar Enstitüsü’nde araştırmacı olan Sarah Arnold çalışma ile ilgili, “Arılara kafein verdiğinizde daha motive ve verimli görünüyorlar. Biz de onlara kafein vermenin arıların beyinlerinde belli bir çiçek kokusu ile şeker ödülü arasında pozitif bir ilişki oluşturmasına yardımcı olup olmayacağını görmek istedik.” İfadelerini kullandı.

Kafein, arıların çiçekleri bulmasına yardımcı olabilir Tam Boyutta Gör

En iyi çiçeği seçmek arılar için göründüğü kolay değildir. Arnold bununla ilgili şunları söyledi: “Bombus arıları keskin görüşe sahip değillerdir; bu yüzden çiçek bulmaları sanıldığı kadar kolay değildir. Çiçekleri bulmaları için koku duyularına ihtiyaçları var.”

Kafein, kokuları tanımada etkili

Araştırmada, arıların hafızalarına geliştiriyor mu yoksa arılar sadece kafeini mi istiyorlar sorusu irdelendi. Arnold ve ekibi, arılara belirli bir kokuyu öğretmek için yuvalarına kafein verdi. Deneyler sonucunda kafeinli arıların %70.4’ü istenen çiçek olan (kokusuna maruz bırakıldıkları çiçek) çilek çiçeklerini ziyaret etti. Kafeinsiz beslenen arılarda ise %44’lük bir oran çilek çiçeklerini ziyaret etti. Bunun sonucunda, kafeinin, arıların çilek çiçeği kokusunu tanıma ve hatırlamada gözle görülür bir etkisi olduğu anlaşıldı.

Bilim insanları ayrıca, kafeinin arıların “işlem hızı”nı arttırdığını, motor öğrenme becerilerini geliştirebileceğini açıklamaları arasında yer verdi.

Kafein, arıların çiçekleri bulmasına yardımcı olabilir
Sarah Arnold’a göre bu çalışma, tarım sektörü için büyük bir etki yaratabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim