Anlık Bildirim

Bilim insanları, terör saldırılarını tahmin edebilen yapay zeka modeli geliştirdi

Çinli bilim insanları, terör saldırılarını tahmin edip analiz edebilen bir yapay zeka modeli geliştirdi. Geliştirilen model, önceden gelebilecek saldırılara ilişkin tutarlı tahminlerde bulunuyor.

Terör saldırılarını tahmin eden yapay zeka geliştirildi Tam Boyutta Gör

Çin'deki Zhejiang Üniversitesi'nde görevli bir araştırma ekibi, dünya çapındaki terör saldırılarını tahmin etmek ve bu saldırıları açıklamak için bir yapay zeka modeli geliştirdiklerini duyurdu.

Güvenlik güçlerine yardımcı olabilir

Araştırmacılar, modelin 2002 ila 2016 yılları arasında 13 bölgede meydana gelen saldırıların yeri ve sonuçlarıyla ilgili kamuya açık verilerin kullanılarak geliştirdiğini belirtiyor. Seçilen bölgelerin her biri için tahmine dayalı modeller oluşturan algoritmalar, saldırılarla ilgili nüfus yoğunluğu, uluslararası sınırlara yakınlık vb. gibi saldırılarda hedef olarak kullanılan birçok değişkeni baz alıyor.

Terör saldırılarını tahmin eden yapay zeka geliştirildi Tam Boyutta Gör

Bilim insanlarının paylaştığı sonuçlara göre oluşturulan modeller, terör saldırılarının oldukça yoğun olduğu bölgelerde bir hafta öncesinden gelecek saldırılara ilişkin yorumlanabilir ve tutarlı tahminlerde bulunabiliyor.

Paylaşılan sonuçlar bir saldırı olasılığının zaman içerisindeki değişimini de gözler önüne seriyor. Science Advances Dergisi'nde yayınlanan makalenin sonuç kısmında; Güneydoğu Asya gibi terör saldırılarından yoğun bir şekilde etkilenen bölgelerdeki terör olayı riskinin önceki bir saldırıdan yaklaşık 200 hafta sonra zirveye ulaştığı, Rusya ve Doğu Avrupa gibi terörizmin daha düşük olduğu bölgelerde ise risk yaklaşık 400 haftaya kadar artmaya devam ettiği kaydedildi.

Bu bulgular, teröristlerin gerçekten de aynı yerleri birden çok kez hedef alma eğiliminde olduklarını ortaya koyuyor. Uzmanlar bunun nedenleri çok çeşitli olabileceğimi düşünürken genel olarak, bu konumların erişilebilirlik (saldırı maliyeti) ile bir konumun stratejik değeri arasındaki stratejik dengeyi yansıttığını dile getiriyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim