Cumhurbaşkanı Erdoğan, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada Türk bilim insanlarımızın koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir isimli ilacın yerli sentezini ürettiğini açıklamıştı.
İlginizi Çekebilir
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Atabay İlaç iş birliğiyle geliştirilen yerli sentez ilacın ilk numunesi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sunuldu. Koronavirüs tedavisinde kullanılan ve etkin sonuçlar verdiği belirtilen Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi, Doç. Dr. Mustafa Güzel ve Zeynep Atabay Taşkent’in koordinasyonundaki 32 kişilik ekip tarafından 40 günde geliştirildi.
Hem kullanılacak hem de ihraç edilecek
Görüntüsü ilk kez paylaşılan Favicovir isimli ilaçla ilgili konuşan Mustafa Varank, “Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı üretmiş olduk. Bunun ruhsatlandırma aşaması var. Sağlık Bakanımız, kabine toplantısında bu ilaçların hemen ruhsatlandırılması ile ilgili talimat verdiğini de söyledi. Süreçler hızlı şekilde tamamlandığında, kendi sentezimizle geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz kendi ilacımızı hem Türkiye’de kullanabileceğiz hem de ihraç edebileceğiz” dedi.
Ayrıca Bkz. "Türkiye'den Avrupa'nın 7 farklı şehrine uçuşlar yarın başlıyor"
Söz konusu ilaç, salgına karşı oluşturulan Covid-19 Türkiye Platformunun çatısı altında geliştirildi. Platformun çatısı altında bir kısmı aşı, bir kısmı da ilaç geliştirme projesi olarak 17 proje yürütüldüğünü belirten Varank, tüm projelerden netice alınarak Türkiye’nin dünyada öncü olacak işlere imza atacağına inandığını söyledi. Yerli sentezi üretilen Favipiravir isimli ilacın dünyada koronavirüs tedavisinde kullanılan 3-4 ilaçtan biri olduğu belirtiliyor. İlaç şu an ruhsatlandırma aşamasında.
https://www.iha.com.tr/haber-covid-19a-karsi-ilk-yerli-sentez-ilac-850319/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Referans ilaç, inovatör firma tarafından geliştirilerek patent koruması altında pazara verilen ilk üründür. Koruma süreleri bittikten sonra bu ürünler referans alınarak eşdeğer ilaçlar üretilir.
Eşdeğer ilaç ve referans ilaç arasında fark var mıdır?
Bir eşdeğer ürünün üretiminden satışa sunulmasına kadar geçen tüm evreler referans ürünlerle aynı aşamaları sergilemekte, sadece daha önce referans ilaç üreticileri tarafından canlılar üzerinde gerçekleştirilen klinik çalışmalar yapılmamaktadır.
Günümüzde, referans ilaç üreticisi tarafından canlı deneklerde kullanılarak başarılı olduğu kanıtlanan ilaçlarla ilgili klinik çalışmaların eşdeğer ilaç üreticilerince tekrarlanması, etik açıdan ve halk sağlığı bakımından uygun bulunmamaktadır.
Eşdeğer ilaçlarda, sağlık otoritelerinin gerekli gördüğü tüm inceleme ve araştırmalar yapılmakta, hasta üzerinde referans ürünle aynı tedaviyi sağladığı biyoeşdeğerlik çalışmalarıyla kanıtlanmaktadır.Eşdeğer ürünün referans ürünle aynı tedaviyi sağladığı yani terapötik eşdeğer olduğunun kanıtı biyoeşdeğerlik çalışmalarıdır.
Kaynak ilaç endüstrisi işveren sendikası
Sorunun cevabına gelirsek ilaçları ilaç yapan etken maddedir örnek olarak Etkin madde: Bir tablet 500 mg parasetamol ve 30 mg kafein içerir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, povidone K30, stearik asit, kolloidal silikon dioksit, mikrokristal selüloz. Bu etken maddelerin görüldüğü üzere bazıları doğal bazıları da sentetik olarak kimyasal veya biyolojik tekniklerle üretilir işte asıl zor kısın budur bunu laboratuvar ortamında sentezleyerek ilacı tamamlamış olursunuz. Buradaki başarıda budur üreticiler bu dönemde bu tarz önemli ilaçları ev etken maddelerini satmazlar yada kısıtlamaya tabi tutarlar bu durumda ruhsat sahibi firma ile anlaşıp ilacı veya etken maddesini kendiniz üretebilir ve satabilirsiniz buradaki başarı budur. Bu arada ben şahsen Doç. Dr. Mustafa Güzel hoca ile iki kez tanışma fırsatı buldum kendisi gerçekten çok değerli bir bilim insanıdır birçok patente sahiptir Medipo Üniversitesinde öğretim görevlisidir. Kısaca Yeni ilaç geliştirmek söz konusu değil var olan ilacı taklit edip üretmek yeni ilaç geliştirmek 10 sene civar sürer maliyeti birkaç milyar doları bulur birçok farklı multidisipliner anabilim dalı ile iş birliği ile geliştirilir ( Eczacı, Kimyager, Biyolog, Tıp Doktoru vs,,,) Tarafsız olarak güzel bir gelişme anca her seferinde bilim insanlarının emeklerinin önüne geçip kendileri yapmış gibi kameraların karşısında poz verip bu insanları arka planda tutmak yanlış bana göre solunum cihazı, yerli test kitleri gibi bir çok gelişmeler şova döküldü bunları tanıtacak biri varsa oda bunları üretip geliştiren kişiler olmalı halk bu kişileri tanımalı.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6220 kez okundu.
28 kişi, toplam 29 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
koronavirüs, Türkiye Haberleri ve