Anlık Bildirim

Türkiye, dördüncü sondaj gemisini satın aldı: İşte özellikleri

TPAO, dördüncü sondaj gemisini filosuna katıyor. Henüz ismi belirlenmeyen sondaj gemisinin özellikleri ve fotoğrafı yayınlandı.                                    

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisinin özellikleri Tam Boyutta Gör

Türkiye, Mavi Vatandaki doğal gaz ve petrol arama çalışmalarını hızlandırmak için dördüncü sondaj gemisini filoya kattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yeni sondaj gemisinin özelliklerini açıkladı.

TPAO tarafından yürütülen sondaj çalışmalarıyla bugüne kadar Karadeniz’de 540 milyar metreküp doğal gaz keşfedildi. Diğer sondaj gemimiz Yavuz, Karadeniz'deki ilk sondaj görevi için operasyon bölgesine hareket etti. Ayrıca Akdeniz'de de çok sayıda kuyuda sondaj çalışmaları yapılmıştı.

Yeni sondaj gemisinin ismi henüz açıklanmadı

Yeni gemi öncesinde TPAO bünyesinde 3 adet sondaj ve 2 adet sismik araştırma gemisi bulunuyordu. Sondaj gemilerinin isimleri Fatih, Yavuz ve Kanuni; sismik araştırma gemilerinin isimleri ise Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis Gemisi olarak koyulmuştu. Yeni sondaj gemisinin ismi belirlenmedi. 

Dünyada yedinci nesil beş gemiden biri

Dördüncü sondaj gemimiz günümüzün en teknolojik sınıfı olan yedinci nesil özelliklere sahip. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına göre dünyada bu sınıfta toplam sadece 5 gemi bulunuyor. TPAO bu gemiyi sıfır olarak satın aldı. Envanterdeki diğer gemiler ikinci el olarak satın alınmıştı.

Yeni sondaj gemisinin özellikleri

Yeni sondaj gemisi 238 metre uzunluğa, 42 metre genişliğe ve 68 bin groston ağırlığa sahip. Maksimum 12 bin 200 metre derinlikte sondaj, 3 bin 600 metre derinlikte operasyon yapabiliyor. Kule yüksekliği 104 metre, mürettebat kapasitesi ise 200 kişi olarak açıklandı.

Gemide diğer gemilerde olduğu gibi aktif konumlandırma sistemi mevcut. Çift kulesi ve 2 adet ekstra güvenli 7 ram BOP sistemi bulunuyor. MPD sistemi ve iki kulede dalga sönümleme sistemi (CMC) yer alıyor.

Diğer sondaj gemilerimizin özellikleri

Fatih Sondaj Gemisi özellikleri

Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz’de 540 milyar metreküpün keşfedilmesinde kullanıldı. Fatih, 2017 yılında Norveçli bir şirketten satın alındı. Daha önceki ismi Deepsea Metro II olan gemi, 2011’de Hyundai Heavy Industries isimli Güney Koreli şirket tarafından inşa edildi.

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisinin özellikleri Tam Boyutta Gör

Fatih gemisi, 6. nesil üst düzey teknolojiye sahip ve aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebiliyor. 12 bin 300 metre derinlikte sondaj yapabilme becerisine sahip. Sondaj kulesi 64 metre uzunluğa sahip. İki kulesi toplam 1750 ton yük kaldırabiliyor. 

Uzunluğu 229 metre, genişliği 36 metre ölçülere ve 51 bin 283 groston ağırlığa sahip. 2017'de envantere katıldı ve ilk sondajını 29 Ekim 2018'de Alanya-1 kuyusunda yapmaya başladı.

Yavuz Sondaj Gemisi özellikleri

Uzunluğu 230 metre ve genişliği 36 metre olan altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Yavuz'da, yaklaşık 130 metrelik çift sondaj kulesi bulunuyor. 12 bin 200 metre derinliğe kadar sondaj yapabiliyor. Çift kuleli tasarıma sahip.

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisinin özellikleri Tam Boyutta Gör

Elektrik ihtiyacını 42 megavat kapasiteli dizel jeneratörlerden karşılayan Yavuz'un 7,5 milyon litre yakıt kapasitesi bulunuyor. Yapımı 2011'de tamamlanan Yavuz, daha önce Tanzanya, Kenya, Malezya ve Filipinler başta olmak üzere farklı ülkelerde görev aldı. TPAO şirketi, Ekim 2018’de gemiyi 262,5 milyon dolar karşılığında satın aldı. Yavuz, 20 Haziran 2019 tarihinde göreve başladı.

Kanuni Sondaj Gemisi özellikleri

2020 yılında filoya katılan Kanuni Sondaj Gemisi 227 metre uzunluğa, 42 metre genişliğe sahip. 11.400 m derinliğe kadar sondaj yapabiliyor.

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisinin özellikleri Tam Boyutta Gör

Bu üç gemiye ek olarak envanterde bulunan Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemileri hem araştırma hem de sondaj yapabilme özelliklerine sahip.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11443 kez okundu.
30 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, doğal gaz ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim