Son Aramalarınız TEMİZLE
    Genel Hızlı Tercihler Sıfırla
    Header'ı Tuttur
    Header'da Teknoloji Gündemi
    Anasayfa
    Büyük Slayt ve Popüler Haberler
    Kaydırarak Daha Fazla İçerik Yükle
    İçerikleri Yeni Sekmede Aç
    Detay Sayfaları
    Kaydırarak Sonraki Habere Geçiş
    Renk Seçenekleri
    Gece Modu (Koyu Tema)
    Sadece Videolar için Gece Modu
    Haber Gir indirim kodu
    Anlık Bildirim

    Uzaktan eğitim platformları hakkında KVKK'dan açıklama

    Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), uzaktan eğitim platformları kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bir açıklama yayınladı. Kanunun 3 maddesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
    Oy Ver

    Karantina günlerinde öğretmenler eğitimlerini canlı sınıf uygulamaları üzerinden sürdürüyor. Bu süreçte Zoom, Teams, Skype, Hangouts vb. uygulamalar tercih ediliyor.

    Kullanılan platformlar yapancı platformlar olduğu için veliler güvenlik endişesi yaşıyor. Kişisel Verileri Koruma Kurumu, bu platformlar hakkında açıklamada bulundu.

    Uzaktan eğitimde kullanılacak uygulamaların 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 5. ve 6. maddelerine, Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 9. maddesine uygun olarak kullanılması gerekiyor. Örneğin bu maddelere göre yabancı uygulamaların KVKK’nın belirlediği “güvenilir ülkeler”de geliştirilmiş olması ve kullanıcının kendi verilerinin işlenmesine yönelik açık rızasının olması gerekiyor.

    KVKK’nın açıklaması şöyle:

    "Uzaktan eğitim platformlarında, öğrencilerin ad ve soyadları gibi kişisel verileri ile ses ve görüntü gibi biyometrik veri kapsamında değerlendirilebilecek bazı özel nitelikli kişisel verilerinin işlendiği görülmektedir.

    6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 5 inci maddesinde kişisel verilerin işlenme şartları, 6 ncı maddesinde ise biyometrik verilerin dâhil olduğu özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları belirlenmiştir. Bu noktada, kişisel verilerin Kanunun 5 inci ve/veya 6 ncı maddesinde belirtilen şartlara uygun olarak işlenmesi gerekmektedir.

    Bununla birlikte uzaktan eğitim amacıyla kullanılan yazılımların birçoğunun bulut hizmet sağlayıcılar aracılığıyla hizmet verdiği ve bu yazılımlara ait veri merkezlerinin çoğunlukla yurt dışında olduğu gözlemlenmektedir. Veri merkezleri yurtdışında olan platformların kullanılması durumunda yurtdışına veri aktarımı söz konusu olacağından, Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 9 uncu maddesinde belirtilen şartlara uygun olmayan aktarımların Kanunun ihlali anlamına gelebileceği unutulmamalıdır.

    Bu bağlamda, uzaktan eğitim hizmeti amacıyla kullanılan bu platformların gerekli veri güvenlik tedbirlerini alıp almadıkları ile ilgili Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından hazırlanan “Kişisel Veri Güvenliği Rehberi (İdari ve Teknik Tedbirler) ile Kişisel Verileri Koruma Kurulunun 31/01/2018 tarihli ve 2018/10 sayılı “Özel Nitelikli Kişisel Verilerin İşlenmesinde Veri Sorumlularınca Alınması Gereken Yeterli Önlemler" Kararı göz önünde bulundurulmalıdır.

    Kamuoyuna saygıyla duyurulur."



    Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
    istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
    DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
    Sorgu:
    Önceki ve Sonraki İçerikler
    Daha Yeniler Daha Eskiler
    Yeni Haber
    şimdi
    Geri Bildirim