Anlık Bildirim

Apollo'nun yazılım mühendisine büyük onur

Uzay yarışının miladı olan NASA'nın Apollo Projesinin kilit isimlerinden yazılım mühendisi Margaret Hamilton ABD Başkanı'ndan Başkanlığın Özel "Özgürlük Madalyası" aldı.
 
ABD Başkanı Barrack Obama son Başkanlık Özgürlük Madalyasını Salı günü yapılan törenle Apollo Projesi'nin yazılım mühendisi Margaret Hamilton'a verdi.

Yazılım Mühendisliğinin atası

Hamilton, yazılım mühendisliği terimini hayatımıza kazandıran kişi aynı zamanda. Kariyerine 1960'larda  bilgisayar programcısı olarak MIT'de(Massachusetts Institute of Technology) başladı. Ağustos 1961'de NASA ile MIT'nin anlaşma yapmasının ardından uzak mekiğinin güdümleme ve yönlendirme sistemi üzerinde çalışmalara başladı.
NASA'nın Apollo Projesi'nde Ay modüllerinin ve komut modüllerinin yazılımını yapan 21 kişilik grupta Hamilton da vardı. Sistem aşırı yüklendiğinde  uyarı veren ve kritik görevlere öncelik atayan "Öngörü Alarm Sistemi"ni de bulan takımdaydı. 
Günümüzdekine kıyasla çok çok kısıtlı işlem gücü, bellek ve kaynaklar sebebiyle sistemin tüm görevlere yetişemeyeceğinin öngörülmesi bir önceliklendirme sistemini zorunluluk haline getiriyordu.  Nitekim uzay mekiği aya yaklaştığında sistem devreye girmiş ve güvenle inişi sağlamıştı.
 
(Görselde 1969'da Hamilton ve Apollo Projesi'ndeki kodların yazılı halinin istiflenmiş boyutu) 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim