Anlık Bildirim

Uzun uzay uçuşları kalıcı uzay anemisine sebep olabilir

Uzay anemisinin kan hücrelerinin normalden daha fazla yıkımına sebep olduğu ancak bir süre sonra bu durumun normale döndüğü düşünülüyordu. Yeni bir çalışma bu durumun kalıcı olabileceğini gösteriyor.

Uzun uzay uçuşları kalıcı uzay anemisine sebep olabilir

Uzaydaki mikro yer çekiminin insanlar üzerindeki etkisinin araştırıldığı bir çalışmada daha önce geçici olduğu düşünülen uzay anemisinin aslında geçici olmadığı ve insanlar üzerinde yapısal değişikliğe sebep olabileceği bulundu.

Uzun uzay görevleri anemi riskini artırıyor

Sağlıklı bir insan vücudu her saniye yaklaşık 2 milyon kırmızı kan hücresinin yıkımı gerçekleştiriyor ancak araştırmacılar, altı ay boyunca uzayda bulunanlarda bu yıkım saniyede 3 milyona ulaştığını tespit ettiler.

Gerçekleştirilen çalışmadan önce, uzay anemisinin vücudun mevcut ortama hızlı bir adaptasyonunun sonucu olduğu ve uzayda 10 gün geçirdikten sonra kırmızı kan hücresi kontrolünün normale döndüğü düşünülüyordu.

Uzun uzay uçuşları kalıcı uzay anemisine sebep olabilir Tam Boyutta Gör

Araştırmacılar, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev alan 14 astronot üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 6 aylık uzay görevleri boyunca astronotların uzay gitmeden önceki kan hücresi yıkımının %54 daha fazla gerçekleştiğini buldular.

Araştırma ekibi, astronotlar Dünya'ya döndükten bir yıl sonra aynı ölçümleri tekrarladı ve kırmızı kan hücresi yıkımının hala uçuş öncesi seviyelerin %30 üzerinde olduğunu tespit ettiler. Ekip, bu sebeple uzay görevlerinin astronotlarda yapısal değişikliklere yol açabileceğini düşünüyor.

Uzayda daha az kırmızı kan hücresine sahip olmak mikro yer çekimli bir ortam olduğu için sorun değil ancak uzay görevlerinden sonra daha yüksek yer çekiminin olduğu bir yere gidildiğinde bu, astronotların enerjisini, dayanıklılığını ve gücünü etkileyebilir.

Uzay anemisi, uzayda ne kadar fazla zaman geçirilirse o kadar etkili oluyor. Bu yüzden Ay ve Mars'a yapılacak uzun görevler ve uzay turizmi için daha detaylı sağlık taraması yapılması gerekiyor. Ayrıca araştırmacılar, kırmızı kan hücresi üretimine uyacak şekilde yenilecek besinlerin de revize edilmesini gerektiğini belirtiyorlar.

Kaynakça https://www.engadget.com/anemia-could-make-space-travel-to-mars-a-challenge-study-finds-103522230.html https://med.uottawa.ca/en/news/study-being-space-destroys-more-red-blood-cells Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim