Anlık Bildirim

Vajinal mantar enfeksiyonlarını tespit edebilecek akıllı tamponlar geliştirildi

Manipal Institute of Technology araştırmacıları enfeksiyonları tespit edebilecek hijyenik pedler ile tamponlar geliştirdi. Tamponlar ile pedlerin 22 ila 28 cent maliyetle üretilebileceği belirtiliyor.

Vajinal mantar enfeksiyonlarını tespit edebilecek akıllı tamponlar geliştirildi Tam Boyutta Gör

Gelişmiş ülkelerde yaşayan ve rutin olarak sağlık hizmetine erişebilen kadınlar vajinal enfeksiyonlar açısından takip edilebiliyor ve tanı alabiliyor ancak gelişmemiş ülkelerde veya uç koşullarda yaşayan gerekli sağlık hizmetini alamayan insanları için bu durum mümkün olmayabiliyor.

Şimdi ise bilim insanları söz konusu durumu iyileştirmek amacıyla akıllı tampon ve ped geliştirdi.

Mantar enfeksiyonları

Vajinal mantar enfeksiyonlarını tespit edebilecek akıllı tamponlar geliştirildi

Gelişmemiş ülkelerdeki kadınların tanı alması genel olarak 2 durum sebebiyle gecikebiliyor. Bu durumlardan ilkini sağlık hizmetlerine yetersiz erişim oluştururken ikincisini ise sosyal tabular ile toplum baskısı, semptomların gizlenmesi oluşturabiliyor.

Bütün bu durumları göz önünde bulunduran Manipal Institute of Technology kurumu araştırmacıları enfeksiyonları tespit edebilecek hijyenik pedler ile tamponlar geliştirdi.

Araştırmacılar ilk olarak pamuk ipliklerini hapten solüsyonlarıyla muamele etti ve daha sonra söz konusu iplikler L-prolin ß-naftilamid adlı bileşenle muamele edildi. Söz konusu madde Candida albicans olarak adlandırılan mantarın neden olduğu enfeksiyonlarda mantarlar tarafından sekrete edilen ( salgılanan ) enzimlerle tepkime verdiğini ekleyelim.

C. albicans enfeksiyonlarında söz konusu pedlerde iplikleri içeren spesifik noktalarda renk değişimleri meydana geliyor ve iplikler açık pembe renge dönüşüyor. Böylece C. albicans’a bağlı enfeksiyonlar 10 dakika içerisinde tespit edilebiliyor.

Araştırmacılar yeni tamponların ve pedlerin 22 ila 28 cent maliyetle üretilebileceğini belirtiyor. Yeni tamponlar ile pedler ticarileştirilebilirse mantar enfeksiyonlarının tanısı çok daha hızlı ve uygun maliyetli bir biçimde yapılabilir.

Yeni araştırma ACS Omega adlı dergide yayımlandı.

 

Kaynakça https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acsomega.1c00806 https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/presspacs/2021/acs-presspac-may-19-2021/tampons-sanitary-napkins-could-diagnose-yeast-infections-with-color-changing-threads.html https://newatlas.com/health-wellbeing/tampons-pads-detect-yeast-infections/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim