Anlık Bildirim

Venüs'te görülen fosfin, biyolojik bir imza niteliği taşıyor

Cornell Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yayınladığı bir çalışmaya göre Venüs gezegeninde görülen fosfin gazı, oradaki biyolojik yaşamın varlığının bir kanıtı.

Venüs'te fosfin gazı bulundu Tam Boyutta Gör

Cornell Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırmaya göre Venüs'teki gaz fosfin izleri bu gezegende volkanik aktiviteye işaret ediyor. Geçen sonbaharda bilim insanları gezegenin üst atmosferinde eser miktarda fosfin bulunduğunu ortaya koydular.  Bu keşif, fosfinin sıcak ve zehirli gezegende, biyolojik bir imza görevi gördüğüne dair zayıf bir olasılık vaat ediyordu. 

Şimdi Cornell'deki bilim insanları bu kimyasal parmak izinin önemli bir bilimsel bulguyu desteklediğini söylüyorlar. O bulgu da, gizemli gezendeki patlayıcı volkanların kanıtlarını gösteren bir bulgu. Cornell Üniversitesi Fizik Bilimleri Profesörü ve Astronomi Bölümü Başkanı Jonathan Lunine fosfinin onlara Venüs'ün biyolojisinden bahsetmediğini, yalnızca jeolojisini işaret ettiğini söylüyor. Lunine'nin aktardığına göre bu araştırma, orada bugün veya çok yakın geçmişte aktif patlayıcı bir volkanizma olduğunu söylüyor. 

Çalışmanın yazarlarından jeolojide doktora adayı Ngoc Truong ve Lunine Hawaii'deki Mauna Kea'nın tepesinde yer alan milimetre-altı dalga boylu James Clerk Maxwell Teleskobu ile yaptıkları gözlemler neticesinde bu verilere ulaştılar. Çalışma daha dün Uluslararası Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayınlandı. Öte yandan çalışma bulguları, 1990'larda Magellan uzay aracından alınan radar görüntüleriyle destekleniyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim