Anlık Bildirim

Yeni tür ahtapot keşfedildi

Bilim insanları invaziv olmayan bir şekilde MRI ve CT yöntemlerinden yararlanarak yeni bir tür ahtapot keşfetti. Yeni ahtapota Grimpoteuthis imperator adı verildi.

Yeni tür ahtapot keşfedildi Tam Boyutta Gör

 

Günümüzde biyoloji alanında yeni türler keşfedilmeye devam etmekle birlikte rutinde keşfedilen türün yeni tür olup olmadığını anlamak amacıyla organizma üzerinde çeşitli diseksiyonlar ( kesi ) yapılıyor ve böylece ilgili organizma inceleniyor.

Şimdi ise bilim insanları invaziv ( girişimsel ) olmayan bir şekilde MRI ve CT ( manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi ) yöntemlerinden yararlanarak yeni bir tür ahtapot keşfetti.

Ahtapot

Yeni tür ahtapot keşfedildi Tam Boyutta Gör

Kuzey Pasifik Okyanusu’ndan yakalanan 30 cm uzunluğuna sahip ahtapot ne yazık ki yakalama girişimleri sonucunda öldü ve bilim insanları elde tek olan bu değerli türün yapısının bozulmadan incelenmesi için kolları sıvadı.

Bilim insanları ilk olarak MRI görüntüleme ile organizmanın iç organlarını ve çeşitli yumuşak dokularını görüntüledi ve daha sonra ilgili ahtapottan doku örnekleri alındı. Daha sonra ilgili ahtapot tomografi cihazları ile görüntülendi ve ahtapotun DNA sekansları analiz edildi.

Yapılan incelemeler sonucunda yeni ahtapotun dumbo ahtapotlarına ait yeni bir tür olduğu tespit edildi. Yeni ahtapota Grimpoteuthis imperator adı verilmekle birlikte örneğe ait dijital veriler gelecekte MorphoBank adlı çevrimiçi platformda yer alabilir ve böylece araştırmacılar için erişebilir olabilir. Ahtapotla ilgili fotoğraflara galeriden erişebilirsiniz.

Yeni araştırma BMC Biology adlı dergide yayımlandı.

Kaynakça https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-04/bc-nso042121.php https://www.uni-bonn.de/the-university https://bmcbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12915-021-01000-9 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim