Anlık Bildirim

2020 yılına kadar TeraFLOP seviyesinde cep telefonları görebiliriz

Tennesse Üniversitesine bağlı Bilgi Teknolojileri Araştırma Merkezi ve Yenilikçi İşlem Laboratuvarı direktörü doktor Jack Dongarra, süperbilgisayarlar ve yüksek performanslı bilgi-işlem sistemleriyle ilgili görüşlerini açıkladı. Teknolojinin çok hızlı geliştiğini ve 15 yıl önce sadece hayal edilen işlem gücünün, bugün dizüstü bilgisayarlardan elde edilebildiğini belirten Dongarra, 2020 yılına kadar cep telefonlarının 1 TeraFLOP, dizüstü bilgisayarların da 10 TeraFLOP seviyesinde işlem gücü sunacağını öngören dikkat çekici açıklamalarda bulundu. IBM, Sony ve Toshiba tarafından geliştirilen Cell mimarisi için geliştirme çalışmalarının durduğunu yani efektif olarak mimarinin öldüğünü belirten Dongarra, dolayısıyla Cell tabanlı yeni süperbilgisayar olmayacağını belirtiyor.

2020 yılına kadar TeraFLOP seviyesinde cep telefonları görebiliriz

Sundukları ilgi uyandırıcı performans ve mütevazi maliyetler sayesinde grafik işlem birimlerinin süperbilgisayarlarda yer bulduğunu belirten Dongarra, zor olan kısmın ise yazılımsal olduğunu zira CPU ve GPU kullanan bir sistemde hem CPU hem de GPU için uygulama yazılıması gerektiğini söyledi. Öte yandan süperbilgisayarlarda ciddi miktarda veri transferi gerçekleştiğini ancak CPU ve GPU arasındaki ince hattın efektif kullanım için sıkıntı yarattığını belirten Dongarra, tek sokette bir araya gelecek CPU ve GPU'nun (ed: AMD Fusion gibi) bu problemi aşacağını söyledi. Nvidia Fermi mimarisiyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Dongarra, yüksek performanslı bilgi işlem için Fermi mimarisinin önemli avantajlara sahip olduğunu ifade ediyor ve L1 & L2 bellek yapısı, çift hassasiyetli IEEE kayar nokta hesaplama yeteneği ile ECC bellekler için tam destek gibi özelliklerin altını çiziyor. Çin'in Nebulae isimli en güçlü süper-bilgisayarında Fermi kullanıldığını söyleyen Dongarra, önümüzdeki yıllarda ciddi sayıda HPC sistemin, muhtemelen Fermi GPU'su içereceğini söylüyor.

Doktor Dongarra, 2020 yılı için Top500 süperbilgisayar listesndeki tüm sistemlerin en az PetaFLOP seviyesinde olacağını, Çin'in süperbilgisayar arenasında baskın olacağını ve ExaFLOP seviyesindeki bazı sistemlerin kullanılacağını tahmin ediyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim