Anlık Bildirim

2022 SEO trendleri

SEO ile satışlarınızı arttırabilir, daha çok müşteriye erişebilir ve marka bilinirliğini etkili bir şekilde arttırabilirsiniz. Peki 2022'de SEO trendleri neler olacak?

2022 seo stratejileri Tam Boyutta Gör

İçeriklerinizi pazarlamak ve tüketicileri web sitesine çekmek için SEO önemli bir stratejidir. Eğer kullanıcıları doğru yönlendirebilirseniz SEO ile satışlarınızı arttırabilir, daha çok müşteriye erişebilir ve marka bilinirliğini etkili bir şekilde arttırabilirsiniz. 

2021 yılı içerisinde birçok önemli Google algoritma güncellemesi meydana geldi. Bu güncellemelerin çoğu Google tarafından her zaman olduğu gibi bildirilmedi. Kullanıcılara bildirilen ve onaylanan güncellemeler ise temel olarak hedefi kullanıcı deneyimine ve içerik kalitesine dayanıyordu. 

Google’ın çoğu algoritma güncellemesini bildirmediği bir durumda güncellemeleri takip etmek ve güncellemelere göre strateji geliştirmek bir hayli zor olabilir. Ancak bu yazımızda sizlere 2022 SEO trendleri ile ilgili tüyolar vereceğiz. Bu sayede SEO performansınızın düşmemesi için gerekli aksiyonları alabilirsiniz.

Kullanıcı Arama Niyetine Odaklanmak

Google, bize açık ve net bir şekilde diyor ki kullanıcılarınızı düşünerek içerik üretin. Yani arama motorları odaklı içerik üretmek 2022 yılı için büyük bir hata olacaktır. Kullanıcılar, yani web sitenizi bir amaç için ziyaret eden kişiler, web sitenizde istediği şeyi bulamayınca çıkacaklardır. Google içeriğinizi kaliteli olarak görse bile kullanıcılar istediği şeyi alamadığı sürece sıralamalarda yükselmeniz, üst sıralarda olsanız dahi pozisyonunuzu korumanız pek mümkün olmayacaktır.

Artık bilinen SEO araçlarından olan Semrush, kendi kullanıcılarına kelimelerin aranma niyetini de sunmaktadır. Bu özellik bu geçtiğimiz aylarda kullanıma sunulmuştur. Bu özelliğin bize sunulması bile arama niyeti üzerinde durmamız için bir işarettir. 

İçeriklerinizi oluştururken bir kullanıcı gözüyle içeriklerinizi incelemeniz arama niyetine uygun içerik oluşturup oluşturmadığınız konusudna sizlere bilgi verecektir. Unutmayın ki isteyeni vermeyen bir web sitesi White Hat SEO yöntemleri ile üst sıralara gelmesi çok zordur.

Başlıkların Değer Kazanması

İçeriklerde kullanılan başlıkların (H etiketleri) önemi bu yıl içinde bir hayli artacaktır. Çünkü Google şu an çalışmalarını yaptığı tab bar alanını yakında kullanıma sunacak gibi görünüyor. Demo çalışmaları ülkemize de sunulan tab bar alanı arama sonuçlarında bir hayli yer kaplamanızı sağlıyor. Tab bar alanında 3 adet seçenek kullanıcılara gösteriliyor ve tab alanında gösterilen başlıklar bizim yazdığımız H başlıklarından gelmektedir. Bu nedenle Başlıklarımızı kısa ve etkili olacak şekilde kullanmalıyız. Çünkü 1 tab alanında yer alan başlığın ortalama 30 karakter yer kapladığını gözlemledik.

Ayrıca Google veya diğer arama motorları web sitemizi konumlandırırken H başlıklarından ve onların hiyerarşisinden faydalanmaktadır. Bu nedenle H başlıklarınında anahtar kelime bulundurmayı ve altındaki paragrafı özetleyecek başlıklar oluşturmalıyız.

Başlıklarımızı kullanırken direkt olarak anahtar kelime geçirmek yerine Long Tail olarak tabir edilen başlıklar seçmemiz daha avantajlı olacaktır. Örnek vermek gerekirse H2 başlığı olarak “SEO” kelimesini direkt olarak kullanmak yerine “SEO Nasıl Yapılır?” başlığı oluşturup onunla ilgili içerik oluşturmak daha faydalı olacaktır.

Title Etiketinin Optimizasyonu

2021 yılının sonlarına doğru Google meta title etiketiyle ilgili bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme ile artık arama sonuçlarında gösterilen başlık etiketi yapay zeka yardımıyla Google tarafından belirlenebilecekti. Eğer ki sizin yazdığınız başlık içeriğinizi tam olarak karşılamıyorsa Google kendi oluşturduğu başlığı girebilir. 

2022 seo teknikleri Tam Boyutta Gör

Başlık etiketlerinizi oluştururken içeriğinizi direkt olarak açıklayan ve karşmaşık olmayan başlık etiketleri oluşturmaya özen göstermelisiniz. Yani “SEO Nedir, SEO Fiyatları Ne Kadar - A Firması” yerine “SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir - A Firması” daha iyi bir seçenektir. 

Tablolama Yapıları

Üstteki paragrafta bahsettiğimiz üzere Google arama sonuçlarında tab olarak sonuçları göstermeye başlayacak. Bu tab başlıklarını bizlere demo olarak sunarken gözlemlediğimiz üzere tab bar alanına sahip web siteleri Table of Content olarak tabir edilen içindekiler tablosuna sahipti. 

Tablo of Content yapılarının sadece tab bar görünümü için değil kullanıcı deneyimini de iyileştiren bir özelliği bulunmaktadır. Sonuç olarak kullanıcı sadece tıklayarak kendisini ilgilendiren başlığa ve paragrafa ulaşabilmektedir.

Table of Content yapıları haricinde normal tablo kullanımları içeriğimizi özetleyecek ham bilgiler barındırabilmekteidir. Bu nedenle normal tablo yapılarına içeriklerimizde yer vermemiz önemli bir hale gelmiştir.

Farklılaştırılmış Kaliteli İçerik Oluşturmak

Herkes tarafından yazılabilecek bir içerik sizi ön plana çıkarmayacaktır. İçeriklerinizi oluştururken olabildiğince farklı olmanız gerekecektir. Örnek olarak içeriklerinizin arasına alert tarzı bilgilendirici alanlar, videolar, alıntılar, ufak maddelelemeler ve etkileşim oluşturacak alanlar eklemeniz faydalı olacaktır. 

Ayrıca içeriklerinizi yorumlayan arama botlarının da işini kolaylaştırmış olacaksınız. Paragraflar arasına görsel eklemek, video eklemek ve alert alanları eklemek paragraflar ve başlıklar arası ayrım oluşturacağı için botlar yorumlaması gereken alanı daha iyi kavrayacaktır.

Sesle Arama İçin Optimizasyon

Google üzerinde sadece yazarak değil ayrıca sesle arama arama yapan kullanıcıları da hedeflemek daha da önem kazanacak. Yapay zekanın artması ile ile birlikte öne çıkan Google Asistan, Siri ve Alexa kullanıcıları sesli aramaya teşvik etmektedir. Sesli aramalar için web sitenizi optimize etmek isterseniz Speakable yapısal veri işaretlemesini kullanabilirsiniz. Google Asistan sesli aramalarda bu yapısal veri işaretlemesinden yardım alarak seslendirme yapmaktadır.

Kullanıcı Deneyiminden Ödün Vermemek

2020 ve 2021 yılının algoritma güncellemelerin ağırlıklı noktası kullanıcı deneyimi oldu. Paylaşılan güncellemeler mobil ağırlıktıydı ancak Google 2022 yılında masaüstü Core Web Vitals güncellemesi yayınlayacağını duyurdu. Yapılan güncellemeler haricinde Search Console üzerinde Önemli Web Verileri başlığı altında web sitemizin gerçek kullanıcılar gözünden hız deneyimleri sunuldu. Google bu hamlesi ile aslında kullanıcı deneyimini ne kadar önemsediğini bizlere belirtmiş oldu.

2022 seo Tam Boyutta Gör

Site Hızını Optimize Etmek

Kullanıcı deneyimi demişken site hızından bahsetmemek olmaz. En temel kullanıcı deneyimi olarak site hızı sunulabilir ve kesinlikle optimize edilmesi gerekmektedir. Site hızını optimize etmeniz hemen çıkma oranını düşürür, kullanıcı deneyimini arttırır ve ekstra olarak Google botlarının sitenizi taramasını kolaylaştırır. 

Google’ı Düşünerek Tarama Bütçesini Optimize Etmek

Google’ın kaynakları sınırsız değildir. Bu nedenle Google’ın vaktini ve kaynaklarını boşa harcamamız son derece önemlidir. Gereksiz ve önemsiz sayfaların taranması hem otoritenizi düşürecektir hem de tarama bütçenizi arttıracaktır. Ayrıca her sene web sitelerinin sayısı katlanarak artmaktadır. Bu nedenle Google bütçesini daha iyi tarama bütçesine sahip web sitelerine odaklayacaktır.

Tarama bütçenizi optimize ederseniz Google web siteniz için daha az kaynak harcıyacağından ötürü eğer çoğu önemli kriteri sağlıyorsanız web sitenizi ödüllendirecektir. Google’ın tama işleminde indirme ve tarama sayısı artacağı için web sitenizin üst sıralara yükselme ihtimali de artacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim