2si1'in bu bölümünde Talha gidiyor Alkan geliyor ve birbirinden ilginç haberleriyle programa renk katıyor. Microsoft kime nasıl ihanet etti? Intel'den yeni Haswell işlemciler, Battlefield Hard Line er
2si1'in bu bölümünde Talha gidiyor Alkan geliyor ve birbirinden ilginç haberleriyle programa renk katıyor. Microsoft kime nasıl ihanet etti? Intel'den yeni Haswell işlemciler, Battlefield Hard Line ertelendi! Nvidia'dan tablet atağı ve fazlası bu bölümde sizlerle.
Paylaş Tweetle
"12 yil once CEHAPE doneminde diye basliyorsunuz"
Ben diyor muyum 12 yil once Etin kilosu 10 liraydi benzin neydi ne oldu diye ?
Bak kardesim yemim ediyorum su siyasetin zerresinden anlamam ama 1 senede beynimi otturduler Bizden once bizden once deyip durmayin nerde yanlis is var kotu olan zamane iktidariyla kiyasliyorsunuz.sizi bu ulke bu zamana kadar iktidarda tutmus digerinden farkin var ve olsun diye %50 oy aliyorsun kendini niye diger partiyle yaristiriyorsun.
Ozgursek ve Kufur Hakaret Asagilayici olmamak sartiyla dusuncelerimiz paylasabiliyorsak Hukumeti savunanlar gibi elestirenler de olacak. Bu is boyle .
Konuyu uzatmayalim lutfen hic yeri degil.
Ülke tarihinden haberi olmayan insanlarsınız demekki, geçmişte nelerle uğraştı bu ülkede şimdi 12 yılda yapılanları o saydığınız hiçbir sorunu olmayan ülkelerle karşılaştırıyorsunuz.
Önceki hükümetler zamanında ülkeyi düşünüp halka hizmet yapsaydı şuan bu hükümet onun üstüne koyduklarıyla o saydığınız ülkelerin ilerisinde olurdu buna emin olun.
-milletin parasini çalmak vatan hainliğidir.bunların arkasında durmak , bunlara destek vermek de aynı değerdedir. bunu konuşmakta siyaset filan değildir.
İstanbul da metroda çalışan biri olarak metroları üzerin de su akması gayet doğal hatta suyun akması lazım suyun akmadığı bir metro olamaz cunku tünel yapılırken tünelin bir horum gibi esnemesi ve yıkılmaması istenir bunu gerçekleştirebilmek için tüneller 2,5 metre aralıklarla betonlar bölünür bu aralıklar 15 ile 30 cm arsında boşluklar bırakılır bu boşluklara yandaki betonla deprem anında ayrılmaması için yaylar ile bu boşlukta iki beton brbirine tutturulur ve yay konulan aralık lastık çontalar ile kapatılır. bütün betonlarda bile yaklaşık 30 cm bir delik vardır yamus sırasında su aksın ama tüneldeki betonları baskı yapmaması için bu elikler konur.Yani anlatmak istediğm su akmayan metro olamaz ama yolcular mtroların yaklaşık olarak %75 lik kısımları seyahat için ayrılmıştır bu nedenle suyun akısını yolcu görmez su basıncı fazla olduğunda tünelin diğe kısımlarından akan suyu gören yolcular sizin gibi metroyu su bastı derler. Bunu abartmamak lazım.Dünyanın en buyuk metrosua sahibi olan new york metrosunu bile su bastı diye haberler yapıldı. sonuçta yerin altında çalışan bir ulaşım su olmadan olmaz
İşim gereği dünyanın faklı ülkelerinde metroyu kullanma fırsatı buldum. Hiç birinde kafama su damlamadı veya rutubet kokusu yoktu. Sanırım bu anlattıklarınız sadece bizim metroya özgü şeyler.
Bu arada kafama su damlamadı derken kozyatağı metrosunda bir çok kere yaşadığım bir şeydir. Artık nasıl bir conta veya beton varsa süzgeç mübarek.
Sevgiler,
Mesut Çevik