Anlık Bildirim

5D depolama teknolojisi gelişiyor: CD boyutunda cam diske 500 TB veri yazılabilecek

Araştırmacılar tarafından günümüz depolama çözümlerini geliştirecek yeni bir teknoloji ortaya çıktı. 5D optik depolama, 500 TB verinin CD boyutlarında cam disklere yazılmasına olanak tanıyacak. 

5D Optik depolama teknolojisi geleceği değiştirebilir Tam Boyutta Gör

5D optik depolama teknolojisi, 1.000 dereceye kadar ortam sıcaklığı direnci ve bozulmadan 13,8 milyar yıl dayanıklılık özelliği ile 2016 yılında ortaya çıkmıştı. Bunun yanı sıra yavaş yazma hızlarına sahip yeni teknoloji, günümüzde kullanışsız olarak görülüyordu.

Depolamada yeni alternatif olabilir

Optica Topluluğu, teknolojinin yavaş yazma hızlarının çözüldüğünü ve araştırmacıların yüksek tekrarlama oranına sahip femtosaniye lazer kullanarak yeni bir yöntem keşfettiğini bildirdi. Doğrudan cama yazmak yerine zayıf ışık dalgaları kullanılarak küçük yapılar oluşturulan bu yöntem, near-field enhancement (yakın alan iyileştirmesi) olarak adlandırılıyor.

Yeni tekniği kullanan ekip, yaklaşık olarak yüzde 100 okuma doğruluğuna ulaşarak geleneksel CD boyutunda bir cam disk üzerine 5 GB metin verisi yazmayı başardı. Yazılan verinin toplam 500 TB'a kadar ulaşabileceğini söyleyen araştırmacılar, yazma hızlarında saniyede 230 KB'a kadar ulaştı. Bahsedilen hız her ne kadar düşük olsa da, tonlarca değerli verinin neredeyse sonsuza kadar yedeklenmesini sağlayabilir.

Araştırma ekibi lideri Peter G. Kazansky ise, "Mevcut sistemle, örneğin bir kişinin DNA'sındaki bilgileri korumak için kullanılabilecek terabaytlarca veriyi koruma yeteneğine sahibiz" dedi. Yeni teknolojinin daha çok gelişmesi, günümüz depolama çözümleri de dahil olmak üzere birçok alanda yenilikler getirebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11158 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
depolama, veri depolama ve Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim