Anlık Bildirim

ABD, 2024 yılı bitmeden Ay’a geri dönmeyi istiyor

ABD, daha önce 2020'nin sonları olarak hedeflediği Ay'a geri dönme görevinin tarihini 2024 yılına çekmeyi planlıyor. Ancak söz konusu görevin başarılı olabilmesi için ayrılan fon yeterli gözükmüyor.

ABD, 2024 yılı bitmeden Ay’a geri dönmeyi istiyor Tam Boyutta Gör
 

ABD’nin 1969 yılında Ay’a ayak basıp basmadığı tartışmaları bugünlerde bile sürerken, Başkan Yardımcısı Mike Pence’den uydumuz ile ilgili bir açıklama daha geldi. Pence’in Ulusal Uzay Konseyi’nde yaptığı açıklamada, ABD’nin daha önce planlanan tarihten dört yıl önce yani 2024 yılında Ay’a geri döneceği ifade edildi.

Pence; ekonomik sebepler, ulusal güvenlik kaygıları ve “Uzayın kural ve değerlerinin” yazılması kapsamında ABD’nin uzayda ilk bulunan ülke avantajını koruması gerektiğini iddia etti.

Başkan Yardımcısı hedef olarak belirlenen sürenin kısa olduğunu kabul ederken, ülkenin gerektiğinde aynen Apollo 11 görevinde olduğu gibi hızlı hareket edebileceğini belirtmiş. Hedefe ulaşma doğrultusunda ise Uzay Fırlatma Sistemi’nin hazır olmaması durumunda özel girişime ait roketlerin kullanılabileceği vurgulanmış.

Politikacının sözlerinin doğruları ne kadar yansıttığı ise tartışılıyor. Zira 2024 yılını hedefe koyan Pence’in,  görevin gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulacak paranın bulunup bulunamayacağı konusunda net bir açıklaması bulunmuyor.

Başarı için daha çok para gerekiyor 

2020 mali yılı bütçesinde NASA’ya ayrılan ve bir miktar artış gösteren 21 milyar dolarlık pay, astrofizikçi Katie Mack’e göre çok da yeterli gözükmüyor. Bilim insanı, 1960’larda Apollo programına ayrılan payla 2024 görevi için bugünün bütçesinden ayrılan miktarın paralellik göstermediğini ve 2020 yılında ayrılan payın günümüz şartlarında yeterli olmayacağını iddia ediyor. Mack, “Hükümet başarı bekliyorsa kesenin ağzını daha çok açmalı.” sözleriyle durumu özetlemiş.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim