Anlık Bildirim

ABD Savunma Bakanlığı ''görünmez mikrofona'' yatırım yapıyor

ABD Savunma Bakanlığı, Molar Mic isimli mikrofon ve hoparlör işlevi gören cihazın üretimi ve saha testleri için 10 milyon dolarlık sözleşme imzaladı. Cihazla ilgili detaylar haberimizde.

ABD Savunma Bakanlığı ''görünmez mikrofona'' yatırım yapıyor Tam Boyutta Gör
 

Günümüzde kablosuz kulaklıklarla birlikte, kulaklıklardaki kablo kargaşası ortadan kalkmış olsa da halen müzik dinlemek ya da telefon görüşmesi yapmak için dışarıdan fark edilebilen kulaklıkları kullanıyoruz. ABD ordusunun yakın zamanda kullanmayı planladığı yeni cihaz ise mikrofon ve hoparlörü adeta görünmez hale getiriyor. Kaliforniya merkezli Sonitus Technologies şirketi tarafından geliştirilen Molar Mic isimli cihazla, askerler dışarıdan fark edilmeyecek şekilde iletişim kurabilecek. ABD Savunma Bakanlığı bu cihazın üretimi ve saha testleri için Sonitus Technologies şirketiyle 10 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.


Titreşimleri sese çeviriyor 

Daha önce farklı ürünlerde de gördüğümüz kemik iletim teknolojisine dayanan Molar Mic'te, sesin kaynağı kullanıcıların dişleri. Cihazda ses iletimi, kullanıcılar için özel olarak üretilen ve kullanıcıların azı dişine yerleştirilen dahili mikrofonun yer aldığı ağızlıkta başlıyor. Konuşma esnasında herhangi bir rahatsızlık yaratmadığı belirtilen ağızlık tamamen ses titreşimlerine odaklandığından çok kısık konuşmaları ve hatta kişinin kendi kendine konuşmasını yakalayabiliyor. Daha sonra bu ses titreşimleri kullanıcının boynundaki vericiye gönderiliyor. Oradan da kullanıcının üzerinde olan telsize veya farklı bir vericiye ses gönderilebiliyor.


Kişinin dışarıdan gelen sesleri duyması ise bu sürecin tersine işlemesiyle gerçekleşiyor. Boyundaki radyo vericisine iletilen ses oradan ağızlığa aktarılıyor. Ağızlık gelen sesi titreşimlere çeviriyor ve bu titreşimler çene ve kafatasındaki kemikler vasıtasıyla iç kulağa iletiliyor. Bu sayede kullanıcı radyo vericisine iletilen seslerin duyabiliyor. Yine benzer bir süreçle kullanıcılar kendi seslerini de Micro Mic ile kendi kendine konuşur gibi dinleme imkanına sahip.


Üç haftada alışmak mümkün 

Tabi kullanıcıların hem titreşimlerin sese dönüşme sürecine hem de kendi seslerine alışması biraz zaman alabilir. Buna ek olarak her ne kadar konuşmaya zarar vermese de dişlere yerleştirilmiş bir ağızlık kullanıcıda rahatsızlık yaratabilir. Sonitus Technologies CEO'su Peter Hadrovi üç hafta içinde beynin Molar Mic'e adapte olacağını ve kullanıcıların ses işleme yeteneğinin gelişeceğini belirtiyor.


ABD Savunma Bakanlığı resmi olarak Molar Mic'i kullanmak için çalışmaları başlatmış olsa da Molar Mic'in daha önce sahada hiç kullanılmadığını söylemek yanlış olur. Hava Kuvvetleri'nde görev yapan birkaç asker Molar Mic prototip aşamasındayken yaklaşık 14 ay boyunca cihazı test etme imkanına sahip olmuştu. Tabi şu an cihazın neredeyse nihai tasarıma ulaşmış olması ve bu kez çok daha kapsamlı kullanılacak olması Savunma Bakanlığı'nın imzaladığı sözleşmeyi farklı bir hale getiriyor.


Görünen o ki Molar Mic'in ilk kullanım alanı askeri operasyonlar olacak. Bununla birlikte Sonitus Technologies cihazın; sanayi işçileri, güvenlik ve ilk yardım personeli tarafından da kullanılabileceğini ifade ediyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim