Anlık Bildirim

AMD Imageon geri mi dönüyor?

AMD'nin 2000'li yılların başlarında ATI'den satın aldığı Imageon grafik mimarisi, artık Adreno olarak yoluna devam ediyor. Bununla birlikte AMD, mobil taraftan tamamen kopmak istemiyor.
Bugün Qualcomm'un Adreno grafik birimi, mobil dünyanın en iyilerinden birisi olarak kabul ediliyor. Firmanın büyük yatırım yaptığı Adreno grafik biriminin geçmişini bilenler, aslında mimarinin ATI dönemine kadar gittiğini hatırlayacaktır.

Imageon Tarihi


2000'li yılların başında ATI Imageon olarak teknoloji dünyasına merhaba diyen mimari, bir medya işlemcisi şeklinde tasarlanmıştı. Alt sistem işlemci arayüzü, kontrolcü, güç yönetimi, dahili RAM, ekran motoru, video hızlandırma motoru gibi bileşenler barındıran mimari, daha sonra Imageon olarak anılmaya başlandı.

ATI'nin AMD tarafından 2006 yılında satın alınması ile AMD Imageon haline dönüştü ve toplamda 250 milyon cihazda kendisine yer buldu. Aynı dönemde büyük ekranlara yönelik olarak Xilleon adında bir kardeş mimariye de sahip olmuştu. Bununla birlikte AMD, hareketlenen rekabette masaüstü tarafına odaklanmak istediği için Imageon'u gözden çıkardı. Elbette o dönemde mobil cihazların patlama yapacağı kimsenin aklına gelmiyordu.

2009 yılına geldiğimizde AMD, Xilleon mimarisini Broadcom'a, Imageon mimarisini ise Qualcomm'a sattı. Imageon'un yükselişi ise bu dönemden sonra başladı. Adreno olarak isim değiştiren mimari, Snapdragon yonga setlerinde kendisine yer buldu ve bu günlere kadar gücünü artırarak geldi. AMD'nin bir ara Adreno markasını tekrar satın almak istediği gündeme gelse de bu hiç bir zaman doğrulanmadı.

Bugün


Bugün geldiğimiz noktada, AMD artık mobil cihazlara grafik birimi geliştirmekten çok uzak bir noktada duruyor. Bununla birlikte, AMD Radeon grubu başkanı Raja Kodhuri, mimarilerini mobil cihazlar için lisanslama fikrine açık olduğunu ifade etti. Kodhuri, firma olarak bir yonga geliştirmekten ziyade, üçüncü taraf tasarımcılara mimari lisanslama veya birlikte bir yonga geliştirme konusuna sıcak bakıyor. Zaten firma hali hazırda, kumarhane makinaları gibi sistemlere tasarımlar geliştiriyordu.


Polaris grafik mimarisi ile elde edilen enerji tasarrufu ve zar alanı boyutu, aslında gelecekte mobil cihazlara yönelik bir adım ihtimalini artırıyor. Firmanın yol haritasındaki Navi grafik mimarisi, farklı ihtiyaçlara göre ölçeklenebilir tasarımlar sunacak. Bu noktada, mobil cihazlara yönelik olarak da bazı tasarımlar görme ihtimalimiz var. Firma yine de, tam ölçekli kaynak ayırmak yerine, üçüncü taraf üreticilerin bu işe katkı sağlamasını istiyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim