Anlık Bildirim

AMD'nin HBM2 yongalarına öncelikli erişim hakkı elde ettiği iddia ediliyor

Yeni Radeon Fury serisi ekran kartları ile HBM bellek teknolojisini ilk kullanan firma olma ünvanını elde eden AMD'nin karşısına Nvidia'nın HBM2 teknolojisi ile çıkması bekleniyordu. Ancak gelen haberler AMD'nin ikinci bir hamle yapabileceği yönünde.

Bellek yongalarının üst üste istiflenmesi ile 1024-bit bus desteği sunabilen HBM, GDDR5 belleklerden daha düşük saat frekansı ve bellek miktarı olmasına karşın daha fazla performans ve daha az enerji tüketimi sağlıyor. 

HBM teknolojisini geliştiren SK Hynix, biraz da piyasanın nabzını tutmak amacıyla ilk nesilde bellek miktarını 4GB olarak kısıtlamıştı. Ancak HBM2 olarak geliştirilen yeni nesilde daha yoğun paketler kullanılarak 8GB seviyesine kadar çıkılacak. Teorik olarak ise 32B bellek miktarına erişmenin mümkün olacağı belirtiliyor. 

Hynix'in sunumuna göre HBM2 teknolojisi GDDR5 ile karşılaştırıldığında yüzde 57 daha fazla bant genişliği, yüzde 48 daha az enerji tüketimi elde ediliyor. HBM ile her katmanda en fazla 4Gb bellek miktarı elde edilirken, HBM2 ile her katmana 8Gb bellek miktarı yerleştirilebiliyor. Ayrıca katman sayısı da 4'ten 8'e çıkıyor. Bu değerler 4 Hi ve 8 Hi olarak ifade ediliyor. 

İlk nesil HBM belleklerin sınırlı üretimde olduğu ve bu bakımdan yaygın kullanıma geçemeyeceği düşünülüyor. HBM2 ise gelecek yıl üretim konusunda sıkıntı yaşamayacak ve AMD ile Nvidia'nın kapışması da bu dönemde başlayacak. 

Ancak sektörden gelen bilgiler AMD'nin HBM2 teknolojisine erken erişim hakkı elde ettiğini gösteriyor. AMD'nin sınırlı üretim olmasına rağmen cesur bir şekilde HBM bellekleri desteklemesi, HBM2 için kapıların ardına kadar açılmasına neden oldu. Bu bakımdan AMD ilk üretilen HBM2 belleklerin mümkün olan en fazla miktarına sahip olacak. 

AMD'nin gelecek yıl 14nm litografisi ile tasarlayacağı Greenland tabanlı amiral gemi grafik kartlarında HBM2 belleklerine yer vereceği tahmin ediliyor. Nvidia'nın Pascal mimarisinden hemen önce olacağı düşünülen bu hamle sayesinde AMD'nin yeni kartları da öne çıkmış olacak.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim