Anlık Bildirim

Apple II'nin işletim sistemi 35 yıl sonra açık kaynak olarak yayınlandı

Apple II'nin işletim sistemi 35 yıl sonra açık kaynak olarak yayınlandı

Steve Jobs ve Steve Wozniak ortaklığının yaygın dağıtıma geçen ilk bilgisayarı olarak Apple tarihinde önemli bir yere sahip olan Apple II bilgisayarı, bundan tam 35 yıl önce satışa sunulmuştu.

Veri depolama için bir kaset teybi kullanan ve 4K sistem belleği sunan Apple II; ses, grafik, genişleme slotları gibi özelliklere sahipti ve bir BASIC programlama dili üzerinde çalışıyordu.

İlk Apple II versiyonunda yer alan kaset teypleri depolama için güvenilmezdi ve floppy diskler de pahalı kontrolcülere ve kompleks yazılımlara ihtiyaç duyuyordu.

Sonraki Apple II versiyonlarında kullanılacak harici floppy disk sürücüsü için Steve Wozniak o dönem bir deha ürünü olarak görülen floppy disk kontrolcüsünü geliştirdi. Ancak diğer önemli kısım olan yazılım ise 15 kişilik Apple firması tarafından yazılamayacak kadar karmaşıktı.

Apple'ın bir sokak ötesinde başka bir şirkette çalışan Paul Laughton imdada yetişti ve 7 hafta gibi çok kısa bir süre içerisinde Woz'un kontrolcüsü ile uyum içinde çalışacak bir işletim sistemi geliştirdi. Laughton bu iş için 13 000$ kazanırken, Apple II bilgisayarları da harici floppy sürücüsü ile 1300$ fiyat seviyesinde satışa devam etti.

Laughton 35 yıl sonra bu işletim sistemini Bilgisayar Tarihi Müzesi'ne Apple'ın onayını aldıktan sonra bağışladı ve müze de kaynak kodlarını web sayfası üzerinden yayınladı. Hali hazırda tüm kaynak kodları kaynak linkinde meraklıların incelemesine sunulmuş durumda.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1275 kez okundu.
12 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iOS / OS X / tvOS / watchOS, uygulama haber
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim