Anlık Bildirim

Popüler kripto para birimi Bitcoin artan değeri ile yatırımcıların iştahını kabarttığı kadar madencileri de cezbediyor. Bitcoin ağındaki işlemleri onaylama görevini üstlenen madenciler, matematiksel şifreleri çözmek için güçlü donanımlar kullanırken madencilik faaliyetleri esnasında bu güçlü donanımların ihtiyaç duyduğu enerji de giderek küresel bir sorun haline gelmeye başlamış durumda. Büyük madenci gruplarının ve şirketlerinin kurduğu devasa Bitcoin tesislerinin harcadığı enerji merak edilirken enerji fiyatı karşılaştırma platformu Power Compare’in yaptığı araştırma son derece çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı.


 

Power Compare, dünya genelinde Bitcoin madenciliği için harcanan enerji ile ilgili verileri Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile ilgili detaylı analizler yapan Digiconomist platformundan edinirken dünya genelinde, ülkelerin bir yılda harcadığı enerji miktarıyla bu verileri karşılaştırdı. Dgiconomist'e göre bu yılın başından itibaren 20 Kasım 2017 tarihine kadar geçen süre içinde dünya genelinde Bitcoin madenciliği için toplam 29.05 TWh'luk enerji harcandı. Bu dev enerji miktarı 159 ülkenin yıllık enerji tüketiminden daha fazla.


Türkiye'nin Enerji Tüketiminin Yüzde 14'ü Kadar 

Bitcoin madenciliği için kullanılan enerji miktarı özellikle Afrika'daki ve Güney Amerika'daki ülkelerin harcadığı enerji miktarının oldukça üstünde. Ayırca 20 Avrupa ülkesinin bir yıl boyunca harcadığı enerji de Bitcoin madencilerinin harcadığı toplam enerji miktarının altında kalmış durumda. Bitcoin madenciliği için harcanan toplam enerji miktarını ülkemizle kıyaslayacak olursak dünya genelindeki Bitcoin madencileri, Türkiye'nin bir yıl içinde harcadığı 207 TWh'luk enerjinin yaklaşık yüzde 14'ünü harcadığını söyleyebiliriz. Üstelik Bitcoin madenciliği için harcanan toplam miktarın yıl sonuna kadar 30.14 TWh'u bulması bekleniyor.


Toplam hacmi 160 milyar doların üstünde olan Bitcoin, kripto para dünyasının en büyük oyuncusu ve haliyle küresel Bitcoin madenciliği oldukça yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor ancak madencilik faaliyetlerinde harcanan enerji sadece kripto para dünyasını değil gezegenimizin sağlığını da etkiliyor. Madencilik faaliyetlerinde kullanılan enerjinin büyük bir çoğunluğu fosil yakıtlardan elde edilirken madenciliğin artık iklim değişikliğine yol açan etkenlerden biri olduğu kabul ediliyor. 


Kullanılan Enerji Giderek Artıyor 

Tabi madencilik faaliyetleri için halihazırda kullanılan enerji miktarı oldukça yüksek ancak bu miktarın katlanarak artması bekleniyor. Digicominist'in verilerine göre Bitcoin madenciliğinde kullanılan enerji son bir ay içinde yüzde 30 artmış durumda. Bu artış oranının sürmesi halinde 2019 yılının ortalarında Bitcoin madenciliğinde kullanılan enerji, ABD'nin yıllık enerji tüketimini geride bırakacak. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde dünya üzerindeki 218 ülkenin yıllık enerji tüketimi Bitcoin madenciliğinde kullanılan enerji miktarının altında kalacak.


Bitcoin'in yanı sıra Ether ve Bitcon Cash gibi diğer popüler kripto para birimlerinin madenciliğinde önemli miktarda enerji harcandığı tahmin ediliyor fakat bu konuda net veriler yok. Kripto para madenciliğinin enerji tüketimi konusunda daha sürdürülebilir hale gelmesi içinse Ethereum platformu önümüzdeki yıl yeni bir madencilik modeli sunmayı planlıyor. Ayrıca Samsung da eski akıllı telefonları kripto para madenciliği donanımına dönüştüren bir alternatif araç üzerinde çalışıyor. Bu çalışmaların işe yarar olup olmadığını görmek için biraz daha beklememiz gerekiyor ancak görünen o ki madencilik faaliyetlerini "daha yeşil" hale getirmenin yolları ne kadar çabuk bulunursa hem dünyamız hem de kripto para birimlerinin geleceği için o kadar iyi olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim