Anlık Bildirim

Bu damlalar dans ediyor

Bilim dünyasının son günlerde konuştuğu ilginç olaylardan birisi dans eden damlalar. Stanford Üniversitesi bilim adamlarının keşfettiği bu ilginç olay pek çok farklı dinamiğin bir araya gelmesiyle oluşuyor.
Bilimadamları gıda boyası ve su karışımından oluşan damlaların zaman zaman dans eder gibi birbirini kovaladığını ve birbirine geçmediğini görmüş. Yapılan araştırmalar neticesinde de farklı dinamiklerin devreye girdiği tespit edilmiş.
Araştırmada belirli bir dereceye kadar ısıtılmış cam yüzey üzerine proplen glikol molekülü barındıran gıda boyası ve su karışımı damlalar bırakılıyor. Isı nedeniyle damla içerisindeki su buharlaşırken etrafında bir nem çemberi oluşturuyor. Bu çemberdeki yüzey gerilim sayesinde de damlalar birbirine yakınlaşmaya başlıyor.
Damlaların içerisindeki PG molekülü oranı aynı ise birbirine yakınlaştıktan sonra birleşiyor. Eğer aynı değilse yakınlaşsa dahi birleşmiyor. Ancak zaman zaman bu moleküllerin tavşan kaç tazı tut şeklinde bir kovalamaca içerisine girdikleri görünüyor.
Çalışmalarını biraz daha derinleştiren bilim adamları yine suyun buharlaşması ile ilgili bazı bulgulara ulaşmış. Birbirine yakınlaşan bu damlalar arasında bir anda sıvı transferi yaşanıyor. Bu transfer nedeniyle de yüzey gerilimleri arasında fark oluşuyor. Yüzey gerilimi az olan yüksek olana doğru gidiyor ve yüksek olan da az olandan uzaklaşmaya başlıyor.
Yapılan deneylerde oldukça eğlenceli kovalamaca seansları ortaya çıkmış. Dairesel olarak çizilen yol içerisinde iki damlanın uzun süre birbirini kovaladığı görülmüş. Hatta aşağı doğru tutulan deney yollarında bir damla sürekli diğerinin üzerinde zıplamış.
Elde edilen bulguların Nature bilim dergisinde yayımlandığı belirtiliyor. Bilim adamları gelecekte sıvı tabanlı çalışan makinelerde bu tür bir yüzey gerilimi etkileşiminin kullanılabileceğini ve işlerin otomatik hale gelebileceğini belirtiyor.




Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim