Anlık Bildirim

DNA haritanızı Google üzerinde depolayabilirsiniz

DNA haritanızı Google üzerinde depolayabilirsiniz

İnsanların DNA veya genom haritasını tam anlamıyla ortaya koyabilmek bilim adamlarının yıllardır üzerinde çalıştığı bir konu ve bu sayede kanser gibi pek çok önemli hastalığın kaynağının bulunabileceği düşünülüyor. Ancak bir insanın genom haritasının 100Gb civarında bir veri miktarı ile uğraşmayı gerektirdiği için süper bilgisayarlar ve devasa depolama alanları kullanmak gerekiyor. 

Amazon, IBM, Microsoft gibi firmalar sunucuları ve veri merkezlerini kiralayarak bilim adamlarının DNA çalışmalarına kolaylık sağlamayı amaçlıyor. Bu alanda başlayan rekabete şimdi Google da katılıyor. 

Firmanın Google Genomics adı verilen hizmeti, bir bulut altyapısını temel alıyor ve sunucu çiftlikleri ile bilim adamlarının DNA araştırmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Yaklaşık 18 aydır geliştirilen projeye çeşitli bilim adamları katkı yapmış ve bir API geliştirilmiş. Google verileri depolamanın yanısıra milyarlarca internet kullanıcısını takip ettiği ve web sayfalarını indekslediği algoritmaları da bilim adamlarının kullanımına sunuyor.

Bazı bilim adamları Google Genomics hizmetinin yeterli kapasiteye sahip olmadığını belirtirken, bazı bilim adamları ise Google'ın bir devrim yapabileceğine inanıyor. Şimdiden Google Genomics üzerinde yaklaşık 3500 genom haritasının yer almaya başladığı belirtiliyor. Ulusal Kanser Enstitüsü de yaklaşık 2.6 petabyte olan kanser genom atlasını 19 milyon dolar karşılığında Google Genomics ve Amazon veri merkezlerine taşıma kararı aldı. 

Google bir genom haritasını depolamak için yıllık 25$ ücret istiyor. Eğer üzerinde çeşitli oynamalar yapacaksanız bu rakam biraz daha artıyor. Sadece küçük boyutlardaki genetik kodları ile ilgileniyorsanız bunun maliyeti de yıllık 25 cente kadar düşüyor. 

Sadece bilim adamları değil bilim adamlarına genetik veriler üzerinde kolay gezinti imkanı sunacak arayüzler tasarlayan üçüncü taraf firmalar da Google Genomics sunucularını kullanıyor. Böylece büyük yatırımlarla veri merkezleri açmaya da ihtiyaç olmuyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
875 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim, uygulama haber
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim