Anlık Bildirim

Danimarka Bitcoin'den vergi alınması için çalışmalara başladı

OECD üyesi ülkeler arasında vergi yükünün en yüksek olduğu ülke olan Danimarka, Bitcoin'in de vergilendirilmesi için çalışmaları hızlandırdı. 30 Ocak tarihinde yetkililer Bitcoin'i masaya yatıracak.
600 milyar dolarlık ticaret hacmini aşan kripto para piyasası artık ülkeler tarafından önemli bir araştırma konusu olmaya başladı. Değeri itibariyle bu piyasadaki en büyük oyuncu olan Bitcoin ise üzerinde dönen işlem miktarı ile iştah kabartıyor. Her gün üzerinde yaklaşık 20 milyar dolarlık işlemin yapıldığı Bitcoin'i vergilendirmek ve Bitcoin ticaretinden vergi almak halihazırda pek çok ülkenin üzerinde tartıştığı bir konu. Bitcoin'in vergilendirilmesinin 2014 yılından beri tartışıldığı Danimarka'daki yetkililer ise bir an önce gerekli adımların atılmasını istiyor. 


Değer Artışı Vergiyi Gündeme Getirdi 

Vatandaşların üstlendiği vergi yükü sıralamasında ilk sırada yer alan Danimarka, 2014 yılında Bitcoin'in bir para birimi olmadığına karar vermişti. Bu karar uyarınca Bitcoin'den  sermaye kazançları kuralları altında vergi alınması mümkün değildi. Bitcoin'in değerinin yıl içinde 1000$'dan 20.000$'a kadar tırmanması ise başta Danimarka Vergi Bakanı Karsten Lauritzen'in Bitcoin meselesini tekrar gündeme getirmesine neden oldu. Bloomberg'e açıklamalarda bulunan Lauritzen, ilk olarak Bitcoin ticaretinin bir spekülasyondan ibaret olup olmadığını araştırdıklarını belirtti. Bitcoin'in vergilendirilmesi için Bitcoin ticaretinin yasal statüsünü netleştirmek zorunda olduklarını vurgulayan Lauritzen, bu statünün belirlenmesi halinde politikacı ve vergi bakanı olarak Bitcoin ticaretine yönelik düzenlemeler hazırlamaya yetkili olduğunu dile getirdi.


Karsten Lauritzen, yaptığı açıklamalarla Bitcoin'in vergilendirilmesinden yana olduğunu gösterse de ülkedeki bazı önemli isimler halen Bitcoin'in tehlikeli bir yatırım aracı olduğunu düşünüyor. Geçtiğimiz günlerde devletin yayın organı DR'ye açıklamalarda bulunan Danimarka Merkez Bankası Müdürü Lars Rohde, insanların ''Bitcoin'den uzak durması gerektiğini'' dile getirirken Maliye Bakanı Kristian Jensen ise Bitcoin'in farklı yatırım araçları arayan insanları çektiğini kabul ederken ''İnsanlar Bitcoin konusunda ne yapacaklarına kendileri karar vermek zorundalar.'' dedi. 


Vergisiz Bitcoin İçin Son Yıl Olabilir 

OECD verilerine göre geçtiğimiz yıl Danimarka'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 45.9'unu vergilerden elde edilen gelirler oluşturdu. Yüksek vergi yüküyle ön plana çıkan ülkede son zamanlarda ilginin bir hayli arttığı Bitcoin'in de yakın zamanda bu vergi yükünden payını alması bekleniyor. Karsten Laurtizen'in açıklamasına göre vergi konusunda yetkili kurul 30 Ocak tarihinde bir toplantı yapacak ve bu toplantının gündem konusu Bitcoin olacak. Tüm bu adımlar doğrultusunda, Danimarka'da Bitcoin'in önümüzdeki yıl Bitcoin'in vergisiz bir şekilde alınıp satılamayacağı düşünülüyor.


Tabi vergi yükü sadece Danimarka'da değil genel olarak Nordik ülkelerinde bir hayli yüksek ve bu ülkelerde Bitcoin'in vergilendirilmesine yönelik çalışmalar dünyanın geri kalanına kıyasla oldukça erken başladı. Finlandiya hükümeti 2013 yılının ağustos ayında Bitcoin'den elde edilen gelirlerin nasıl vergilendirileceğine ilişkin yönerge hazırlamıştı. Bu yönerge uyarınca Bitcoin emtia olarak değerlendirilirken Bitcoin ile elde edilen gelirden yüzde 34'e oranında ''sermaye kazanç vergisi'' alınmaya başlanmıştı. Benzer şekilde Norveç ve İsveçte de Bitcoin üzerinden elde edilen gelirden, sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 23 oranında sermaye kazanç vergisi alınıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim