Anlık Bildirim

Dünyada ilk: Hayvancılıkta gaz salınımına vergi geliyor

Danimarka, hayvancılıktan kaynaklanan metan gazı da dahil olmak üzere tarımsal emisyonlara yönelik dünyanın ilk vergisine son şeklini vererek küresel bir emsal oluşturdu.
Dünyada ilk: Hayvancılıkta gaz salınımına vergi geliyor Tam Boyutta Gör
Danimarka, tarımsal emisyonlar için dünyanın ilk vergisini uygulamaya hazırlanıyor. Bu yeni düzenleme, çiftlik hayvanlarının, özellikle inek ve domuzların metan salınımlarını (gaz salınımları) hedef alıyor. Aylarca süren müzakerelerin ardından, ülkedeki büyük siyasi partiler, çiftçiler, sanayi temsilcileri, sendikalar ve çevre gruplarının desteğiyle nihai bir anlaşmaya varıldı.

Ton başına vergilendirme

2030 yılından itibaren, Danimarkalı çiftçiler her ton metan salınımı için 300 kron (yaklaşık 43 dolar) ödeyecek. Bu miktar, 2035 yılına kadar kademeli olarak 750 krona yükseltilecek. Metan salınımları, karbondioksit eşdeğeri üzerinden hesaplanacak ve hayvancılık sektörü bu düzenlemeden doğrudan etkilenecek.

Danimarka Çevre ve İklim Bakanı Jeppe Bruus, bu düzenlemenin sadece bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, “Büyük bir görevle karşı karşıyayız: Tarım arazilerimizin önemli bir kısmını ormanlık alanlara, doğal yaşam alanlarına dönüştürerek fiyortlarımıza yaşamı geri getirmeliyiz,” dedi.

Danimarka’nın yüzde 60’ı tarım arazisi

Dünyada ilk: Hayvancılıkta gaz salınımına vergi geliyor Tam Boyutta Gör
Bunun yanı sıra, hükümetin hedefleri arasında azot kirliliğini azaltmak da bulunuyor. Anlaşmaya göre, 2027 itibarıyla yıllık 13.780 ton azot emisyonunun azaltılması planlanıyor. Anlaşma kapsamında, Danimarka doğasını iyileştirmek ve biyoçeşitliliği artırmak amacıyla 250.000 hektarlık yeni orman alanı oluşturulacak. Ayrıca, şu anda tarım arazisi olarak kullanılan 140.000 hektarlık turba arazisi doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek. Danimarka, yüzölçümünün yaklaşık %60’ının tarım alanı olması nedeniyle dünyada en fazla tarım yapılan ülkelerden biri.

Danimarka İklim, Enerji ve Kamu Hizmetleri Bakanı Lars Aagaard, bu anlaşmayı, "Danimarka’nın iklim mücadelesindeki kararlılığını gösteren bir adım" olarak nitelendirdi. Aagaard, geniş siyasi mutabakatın yanı sıra, düzenlemeden etkilenecek sektörlerin ve çevre gruplarının sürece dahil edilmesinin önemine dikkat çekerek, “Bu tür bir iş birliğinden dünya genelinde faydalanabiliriz,” dedi.

Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 14’ü tarım sektöründen kaynaklanıyor. Tarım, ormancılık ve arazi kullanım sektörleri küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 13 ila yüzde 21'ine katkıda bulunmakta. Bu katkının büyük kısmı ise hayvancılıktan geliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3976 kez okundu.
41 kişi, toplam 45 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
danimarka, sera gazı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim