Anlık Bildirim

Google'ın yeni yapay zekası fotoğrafların kalitesini değerlendiriyor

Google'ın geliştirdiği yeni yapay zeka; fotoğrafları estetik açıdan değerlendirerek insanların hangi fotoğrafı daha çok beğeneceğine karar verebiliyor.

Google'ın yeni yapay zekası fotoğrafların kalitesini değerlendiriyor Tam Boyutta Gör
 

Günümüzde pek çok uygulama fotoğraflar üzerinde oynamalar yaparak onları daha çekici hale getirebiliyor ancak hangi fotoğrafın paylaşmaya değer olduğunu belirlemek yine kullanıcılara kalıyor. Google'ın geliştirdiği NIMA(Sinirsel Görüntü Değerlendirmesi) isimli yapay zeka modeli ise fotoğrafları değerlendirerek hangi fotoğrafın kaliteli olduğunu kullanıcıyla paylaşıyor. Üstelik NIMA sadece bulanıklık, çözünürlük gibi teknik detayları değerlendirmekle de kalmıyor. Aynı zamanda fotoğrafları estetik açıdan değerlendirerek insanların hangi fotoğrafı daha çekici bulacağını de tahmin ediyor.


İnsanların Estetik Algısını Öğreniyor 

Adeta bir sanat eleştirmeni edasıyla hareket eden NIMA, kendisine sunulan fotoğrafları 1 ile 10 arasında puanlayarak hangi fotoğrafın daha çekici olduğunu belirliyor. Tabi bu puanlama mekanizmasının arkasında insanlar tarafından eğitilmiş sinir ağı yer alıyor. İnsanların, derecelendirdiği fotoğrafları ve bu fotoğraflara verilen puanları analiz eden NIMA, insanların fotoğraflarda yer alan; gölge, vurgu ve parlaklık seviyeleri gibi unsurlara ne yönde tepki verdiğini öğreniyor ve insanların bu tepkisini taklit ediyor. Google NIMA'nın her geçen gün daha fazla fotoğraf ve insanların verdiği puanlarla eğitileceğini ve böylece NIMA'nın kaliteli fotoğrafları belirlemede çok daha başarılı olacağını vurguluyor.


Şu an için geliştirilme sürecinde olan NIMA'nın geleceğinin de son derece parlak olduğu düşünülüyor. Google, NIMA'yı gerçek zamanlı fotoğraf derecelendirmesi şeklinde, fotoğraf çeken insanlara ipucu vermek üzere görevlendirebileceğini belirtiyor. Yani ilerleyen dönemlerde insanların estetik algısına oldukça yakın tahminlerde bulunacak olan NIMA, bir fotoğrafın çekilmesi esnasında fotoğrafçıya eksiklerini söyleyebilecek ve gerçek zamanlı olarak rehberlik edebilecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim