Anlık Bildirim

Güneş Sistemi’ne 100’den fazla yeni gezegen “eklenebilir”

Bilim insanları, “gezegen” teriminin tanımını değiştirme yönünde bir öneride bulundular. Eğer öneri kabul edilirse, aralarında Plüton’un da bulunduğu 100’den fazla komşu gezegene sahip olabiliriz.

Güneş Sistemi’ne 100’den fazla yeni gezegen “eklenebilir” Tam Boyutta Gör
 

NASA’da çalışan bir grup bilim insanı, Plüton’u yeniden Güneş Sistemi’ndeki gezegenler arasına ekleyebilecek bir öneride bulundular. New Horizons araştırma ekibinde görevli olan bilim insanları, “gezegen” sözcüğünün tanımının değiştirilmesini önerdi. Eğer bu öneri kabul edilirse, “gezegen” sözcüğü çok daha fazla gök cismi için kullanılacak ve Güneş Sistemi’nin gezegen sayısı yaklaşık 110'a yükselecek.

Bilim insanlarının önerisine göre, bir gök cisminin gezegen olarak sayılabilmesi için şu özelliklere sahip olması gerekiyor:

  • Hiçbir zaman nükleer füzyon tepkimesine uğramamış olmak
  • Kendi yerçekimi sayesinde küremsi şekle sahip olmak
  • Boyut olarak yıldızlardan küçük olmak

Öneriye göre temel olarak bu üç özelliğe sahip olan tüm gök cisimleri gezegen olarak sayılabilecek ve buna Dünya’nın uydusu olan Ay ve diğer gezegenlerin uyduları da dahil.

Bilim insanlarının Plüton’u yeniden gezegen sınıfına sokmak için böyle bir öneride bulunmuş olabileceğini düşünebilirsiniz, ancak onların söylediğine göre gezegen tanımı, gezegen araştırmalarında önemli olan kriterlere göre belirlenmemiş. Bu yeni tanım sayesinde gezegenler yalnızca konumları ve boyutlarıyla değil, önemli olan diğer faktörler de göz önünde bulundurularak değerlendirilecekler.

Tanım değişikliği nasıl gündeme geldi?

International Astronomical Union, 2006 senesinde gezegen teriminin tanımında “Güneş’in yörüngesinde bulunan gök cismi” ifadesine yer vermişti. Bu tanıma göre keşfedilen yeni gezegen, Güneş Sistemi’nin dışında bulunmasından ötürü bir gezegen değil, exoplanet olarak sınıflandırılıyor. Bilim insanları, “9. gezegen” olarak tanınan bu gök cisminin gezegen olarak kabul görmesi için yeni bir tanıma ihtiyaç olduğu konusunda karar kılmışlar.

Şu an bilim insanları, bir gök cisminin konumuna göre mi, yoksa özelliklerine göre mi gezegen olarak kabul edilmesi gerektiği konusunu tartışıyorlar. Peki sizce bir gök cismini “gezegen” yapan asıl özellik hangisidir?

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4709 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, gezegen ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim