Detaylı verilere ulaşmak mümkün
Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümündeki araştırmacılar tarafından geliştirilen bileklik; esnek bir devre levhasına ve insanın saç telinin çapından daha ince bir kanal şeklinde yayılan biyosensöre sahip. Buna ek olarak elektrik sinyallerini işleyen devreden gelen verileri sayısallaştırmak için mikro denetleyici ve bu verileri cep telefonuna iletmek için Bluetooth modülü de akıllı bileklik de yer alıyor.
Tabi bu bilekliği mevcut bilekliklerden ayıran en önemli bileşen altın elektrotlara gömülü biyonsensör. Çalışmanın lideri Mehdi Javanmard'a göre bu biyosensör; kan hücrelerini, bakterileri ve havada organik veya inorganik parçacıkları takip edebiliyor. Böylece bilekliği kullanan kişi hakkında çok daha detaylı sağlık verileri sunabiliyor. Doktora öğrencisi Abbas Furniturewalla "Şu anda giyilebilir cihazlar, kalp hızı ve egzersiz aktivitesi gibi sadece bir avuç fiziksel parametreyi ölçebilir.'' derken kendi geliştirdikleri bilekliğin ise kan dolaşımındaki farklı hücreleri takip edebildiğini ve böylece sağlık teknolojilerini üst seviyeye taşıyacağını belirtiyor.
Araştırmacılar bilekliğin performansını tam anlamıyla gösterebilmek için çalışır durumda bir prototip geliştirdi ancak çalışmada odaklanılan asıl nokta bileklikte yer alan biyosensör. Ekip bilekliği ticari kullanıma sunmak yerine mevcut akıllı bileklik üreticilerinin söz konusu biyosensörü ürünlerine entegre edebileceğini belirtiyor. Kan hücresi sayımı ile pek çok hastalığın önceden tespit edilmesinin mümkün olduğunu belirten Mehdi Javanmard, insanların; evinde, iş yerinde veya hastanede pahalı ekipmanlara ihtiyaç duymadan kan testi yapabileceğini vurguluyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
ah dronlara karşı da bir akkor güncellemesi olsaydı tadınadan yenmezdi o zaman.
Ozaman 2025 yılında Türkiye olmayacak ?