Hücrelerdeki DNA'nın hasar görmesi sonucunda kontrolsüz ve anormal miktarda hücre çoğalması, kanser olarak tanımlanıyor. Stanford Üniversitesi araştırmacıları, domuzlar üzerinde manyetik tel yöntemini denediler ve iyi sonuçlar elde ettiler. Eğer insanlardaki kullanımı onaylanırsa, tel koldaki bir damara yerleştirilecek. Tümörden gelen ve manyetik nanoparçacıklarla işaretlenmiş kanser hücreleri damarda yüzdüğü sırada, manyetik tel bu hücreleri kendisine çekecek. Böylece kanserli hücrelerin kandaki düzeyi de anlaşılmış olacak. Damara yerleştirilen tel, kandaki tümör hücrelerine yapışmak için tasarlanmış özel manyetik nanoparçacıklara sahip. Bu sayede tümörlü hücreler de manyetize edilmiş oluyor.
Bu teknik, mevcut kanser teşhis yöntemlerinden 10 ila 80 kat daha fazla tümör hücresinin tespitini sağladı. Tekniğin bir diğer hoş tarafı, hastanın uygulanan tedaviye verdiği yanıtı, doktorların değerlendirebilmesini sağlamasıdır. Eğer tedavi işe yarıyorsa bu durumda tümör hücrelerinin ölmesi ve kandaki seviyesinin yükselmesi beklenir. Yani manyetik tel ile çekilen kanserli hücre sayısında artış olmalı. Profesör Sam Gambhir telleri meslektaşlarının da yardımıyla geliştirdi. Çalışma 16 temmuzda Nature Biomedical Engineering dergisinde yayınlandı.
Peki geneleksel yöntemlerle kandaki tümör hücreleri tespit edilemiyor mu? Alınacak birkaç tüp kan örneğinde bu hücreleri bulmak çok zordur. Adeta bir küvetin içinde kum tanesi aramak gibi. Ama eğer o kum taneleri bir mıknatısla çekilebilseydi durum daha farklı olabilirdi. Deneyler, yeni yöntemin fark yarattığını ortaya koydu. Kanda yüzen kanserli hücreler, manyetik nanoparçacıklarla sarıldığında hücre, etrafındaki küçük mıknatısı tutar. Hücre-mıknatıs kompleksi damarda akarken manyetik çekim sayesinde tele tutunmaya zorlanır. Daha sonra tel damardan çıkarılır ve hücreler incelemeye alınır.
Profesör Gambhir, "Kanser hücrelerini emmekte iyi olursak, teli uzun vadede farklı uygulamarda kullanabiliriz. Mesela tel bu şekilde kanser hücrelerini toplayan ve vücudun diğer bölgelerine yayılmasını engelleyen bir filtre olarak da değerlendirilebilir." şeklinde konuştu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Ozaman 2025 yılında Türkiye olmayacak ?