Anlık Bildirim

Kimyasal savaş alanları, verimli topraklara dönüşecek

ABD ordusu için yeni teknolojiler üretmekle mükellef kuruluş olan DARPA, kimyasal silah atık alanlarını düşük maliyetle verimli topraklara dönüştürecek bir proje üzerinde çalışıyor.
Kimyasal silahların etkileri o kadar büyük ki, etkiledikleri alanın insanlar için tekrar yaşanılabilir bir hale getirilmesi bile başlı başına oldukça meşakkatli bir süreç. Kimyasal silahların kullanımı uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış durumda ancak bu, bazı ülkelerin hâlâ kimyasal silah envanterine sahip olmalarını engellemiyor. Şimdilik bu stokları temizlemek mümkün olsa da, yapılması gereken işlemler oldukça fazla ve aynı zamanda temizleme süreci de oldukça maliyetli. Ancak geçtiğimiz hafta DARPA'nın (ABD'de ordunun kullanımı için yeni teknolojiler üreten kuruluş) düzenlediği etkinlikte, kimyasal savaş atıklarını verimli topraklara çeviren bir yöntem tanıtıldı. DARPA'nın amacı, ACDC (Agnostic Compact Demilitarization of Chemical Agents*) programı dahilinde geliştirilen küçük ve taşınabilir cihazlar sayesinde kimyasal savaşlarda zarar görmüş olan toprakları verimli topraklar haline getirebilmek.
Bunun büyük bir hedef olduğu söylenebilir ancak projenin ihtiyaçlar doğrultusunda geliştiğini de belirtmek gerek. Suriye iç savaşında kimyasal silahlar kullanıldıktan sonra Suriye hükümeti, uluslararası gözetim altında depoladığı silahları uluslararası bir heyete teslim etti. ABD donanmasının Cape Ray isimli gemisini kullanan heyet, yılın büyük bir kısmını tonlarca kimyasal maddeyi yakarak etkisiz hale getirmekle uğraştı. Bu projenin maliyeti ise 250 milyon ABD Doları civarındaydı.
Günümüzde hardal veya sarin gazı gibi kimyasal silahların etkisizleştirilmesi için kullanılan yöntemler bellidir ve özeldir. ACDC programının arkasındaki DARPA ekibi ise büyük bir hedefe sahip: Toprakla karışmış olan herhangi bir kimyasal maddeyi işleyebilmek ve sürecin sonunda kullanılabilir, verimli bir toprak elde etmek.
DARPA'nın kendi açıklamasına göre Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nün soruna getirdiği çözüm, piyasada bulunabilen bir düzeltim motoru ve bölgenin toprağı ile organik molekülleri tehlike taşımayan parçalara dönüştürmek. Bu plana göre motor, yok etme sürecinde yer alan organik molekülleri yakıt olarak kullanabilecek ve bu moleküllerin ürettiği yeniden kazanılabilir enerjiyi elektrik enerjisine çevirebilecek şekilde tasarlanmış durumda.

Proje yalnızca dokuzuncu ayını doldurmuş durumda ve proje ekibi gelecek sene itibariyle tasarımlarının gösterimini yapabileceklerini ümit ediyorlar. Proje üçüncü yılına girdikten sonra ise kimyasal atık temizleme cihazlarının, Cape Ray görevinin yalnızca %1'i maliyetiyle aynı görevi yapabileceğini düşünüyorlar. ACDC programının toplam maliyetinin ise, her şey planlandığı gibi giderse, 2,6 milyon dolar olması hedefleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6510 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
darpa, ABD ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim