Anlık Bildirim
Geçtiğimiz haftalarda 26.yaş gününü kutlayan Hubble Uzay Teleskobu Mars'ın inanılmaz bir fotoğrafını yakaladı. Şu ana kadar çekilmiş en detaylı Mars fotoğraflarından birisi olan bu karede Kızıl Gezegen'in bulutları, kraterleri ve buzullarına kadar yaklaşık 30 kilometre genişliğindeki çok küçük kısımlar dahi görülebiliyor.

Hubble bu fotoğrafı 12 Mayıs gününde çekti. NASA ve ESA çalışanlarının Hubble'ı bu iş için özellikle kullanmalarının nedeniyse Kızıl Gezegen'in şu günlerde Dünya'ya oldukça yakın bir konumda, yaklaşık 80 milyon kilometre uzaklıkta bulunmasıydı.


Karşı konum (Opposition)

Astronomide "karşı konum" (opposition) ismi verilen bu olay Mars ve Dünya arasında yalnızca 780 günde bir gerçekleşiyor ve bu günlerde Mars normalden çok daha net bir şekilde gözlemlenebiliyor. Böylece astronomlar da Kızıl Gezegen'in çok net fotoğraflarını yakalama fırsatı elde edebiliyorlar. Aslen 22 Mayıs'ta tam olarak gözlemlemlenecek olan bu karşı konum durumunun ardından 30 Mayıs tarihinde de Mars son 11 yılın en yakın konumunda bulunacak. Kızıl Gezegen o tarihte Yeryüzü'nden yalnızca 75.3 milyon kilometre uzaklıkta olacak.

Hubble'ın Wide Field Camera 3'ü (Geniş Alan Kamerası 3) kullanarak yakaladığı fotoğrafın tam boyutlarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Fotoğrafın ESA tarafından detaylandırılmış versiyonuna da aşağıdaki görseli kullanarak göz atabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim