Anlık Bildirim

Sanal madencilik ve kripto para birimleri son dönemde önemli bir kesim için kısa yoldan büyük paralar kazanmak anlamına gelse de büyük bir kesim için ise karaborsaya düşen ekran kartları anlamına geliyor. Ne var ki yakın zamanda işlemciler de sanal madencilerin gözdesi olabilir.

Özellikle sanal madencilikte iyi performans veren ekran kartlarının fırlayan fiyatlarına şahit oluyoruz. Örneğin bir Radeon RX 570 ekran kartı 650$ seviyelerine kadar çıkabiliyor. Bunun üzerine artan DRAM fiyatları da eklenince iyi bir oyuncu bilgisayarı toplamak çok zor hale geliyor.

İşlemciler de radarda

HardOCP tarafından yapılan testler işlemcilerin de ekran kartları kadar iyi kazma performansına ulaşabileceklerini ortaya koyuyor. AMD Ryzen Threadripper 1950X ile yapılan testler işlemcinin parasını bir yıldan daha az bir sürede amorti edebileceğini göstermiş.

İşlemci testlerde 1483 Hash/s kazma oranına ulaşabiliyor ve enerji tüketimi de 160W-350W arasında oluyor. Monero birimini kazan CryptoNight algoritmasında çok iyi sonuçlar veren işlemcinin, daha fazla veri seti tutabilen 32MB Seviye 3 ön belleğinin piyasadaki herhangi bir işlemciden çok daha iyi olmasını sağladığı ifade ediliyor.

Hatta RX Vega ve GTX 1080 Ti ile zaman zaman başa baş veya daha da önde olduğu görülmüş. Threadripper 1950X ve GTX 1080 kombinasyonunun 2005 Hash/s seviyesine kadar çıkabileceği belirtiliyor.

AMD’nin teknik pazarlama şefi Damien Triolet de bunu ifade etmekten çekinmiyor. Yine de Troilet, Threadripper işlemcisi ile oluşturulan bir oyun bilgisayarında yan iş olarak madencilik yapılmasını ve böylece masrafın çıkarılmasını tavsiye ediyor.

Şimdilik işlemci tabanlı bir madencilik sistemi kurmak daha masraflı zira birden fazla işlemciyi destekleyen anakart bulmak mümkün değil. Threadripper bilindiği üzere 1000$ seviyesine kadar çıkıyor. Bu da ayrı bir maliyet. Ayrıca böyle bir sistemde çok iyi bir soğutmanın da yapılması gerekiyor. Ekran kartı tarafında 19 yuvalı anakartlar bulmak mümkün ve masraflar daha az.

Bu bakımdan ekran kartı gibi bir hücum olması çok düşük ihtimal. Yine de gelecekte daha verimli işlemciler madencilerin dikkatini çekebilir. Sonrasında standart kullanıcı için güçlü bir sistem kurmak hayal olabilir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12165 kez okundu.
30 kişi, toplam 31 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, hardocp ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim