Anlık Bildirim

Microsoft 1 gram DNA'ya 1 milyar TB veri depolamayı deneyecek

Yazılım devi Microsoft, Twist Bioscience'tan 10 milyon DNA ipliği satın aldı. Şirket veri depolamada genetik materyallerin kullanımını araştırmak için deneysel çalışmalar yapacak.
Microsoft veri depolamada genetik materyallerin kullanımını araştırmak için Twist Bioscience'tan 10 milyon DNA ipliği satın aldı. DNA veri yoğunluğu, 1 gram DNA'da yaklaşık 1 milyar terabyte (1 zettabayt) veri saklama olanağıyla geleneksel depolama sistemlerine göre çok daha yüksek seçenekler sunabiliyor. DNA ayrıca oldukça dayanıklı olmasının yanında binlerce yıllık eski DNA fragmentleri bile başarılı bir şekilde dizilenebiliyor.
Tüm bu özellikleri DNA'yı uzun vadeli veri arşivleme için ilgi çekici bir seçenek haline getiriyor. İkili veriler zaten 2013 yılında başarılı şekilde DNA baz çiftleri olarak depolanmıştı. Bu girişim de DNA'nın 500 yıl veya daha uzun depolama için ekonomik olarak uygun olacağını düşündürüyor.
DNA depolama ile en büyük zorluğun okuma ve yazma olduğu belirtiliyor. Yazma başarılı bir şekilde Twist tarafından gerçekleştirilebiliyor. Şirket bu iş için inşa edilmiş bir makine kullanarak özel DNA dizileri üretebiliyor. Özel bir DNA dizisi için yaklaşık 10 centlik bir taban maliyet belirlenmiş durumda. Veri okuma için ise genetik sekanslama kullanılıyor. Bu yöntemin maliyeti son 20 yılda önemli ölçüde azaldı. 1990 yılından 2003 yılına kadar süren İnsan Genom Projesi tam 3 milyar dolara mal olmuştu. Aynı işlem şu anda yaklaşık 1.000 dolara yapılabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5253 kez okundu.
20 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
microsoft, genetik ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim